Kruche ciasto to podstawa słodkich wypieków i jest jednym z najbardziej popularnych spodów dla tart. Kruche ciasto uważane jest również za najprostsze do wykonania ciasto. Pamiętamy nasze początki, i podkreślamy, że wcale nie było prostym wykonać go z podanych w przepisach proporcji. Powiemy wprost, jedyna rzecz, która się nam doskonale sklejała to były nasze palce, a ciasto nie chciało stać się ciastem.
Przygotowałyśmy instrukcję przygotowania kruchego ciasta, zebrałyśmy też kilka informacji na temat jego pieczenia. Mamy nadzieję, że całość okaże się pomocna dla osób, które już przy pierwszej próbie chcą się cieszyć własnoręcznie wykonaną tartą.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki: *
- mąka - 250 g plus niewielka ilość do formy
- masło- 100 g plus niewielka ilość do formy
- cukier puder lub cukier drobny- 100 g
- żółtko- 1 sztuka
- sól- szczypta
- zimna woda- 1-2 łyżki
Super, doskonale się sprawdzi :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcudowny wpis! bardzo mało jest takich zdjęciowych, które idealnie pokazują co jak zrobić. ja bym chciała je wprowadzić na blogu, ale zdjęcia, gotowanie robię w pojedynkę, więc siłą rzeczy, jedna ręką tego nie zrobię. ale na pewno będę podiłkować się tym przepisem, gdy ktoś zapyta mnie, jak zrobić ciasto kruche idealne :]
OdpowiedzUsuńKarmelitko, w pojedynkę też można fotki zrobić. Oczywiście są ograniczenia, ale warto zweryfikować, gdzie one są :) Nie rzadko zdarza się nam pracować w pojedynkę :D
UsuńCieszymy się, że wpis przypadł Ci do gustu.
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Ja uwielbiam kruche ciasto /spód/ z dodatkiem zmielonych migdałów. Jest lżejsze i bardziej kruche ;)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł i wart wykorzystania. My na pewno ten patent wypróbujemy. Dziękujemy Iwonko za sugestię!
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Świetny post :) Pięknie zobrazowany, jasny i przejrzysty :) Na pewno pomoże wielu osobom, które nigdy nie próbowały upiec tarty ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dokładna i wyczerpująca instrukcja :)) Ja uwielbiam kruche ciasta, tarty na kruchym spodzie, to moje ulubione desery :))
OdpowiedzUsuńRzeczywiscie Moze sie niektorym przydac. Gratuluje pomyslu!
OdpowiedzUsuńzjadłabym z kremem i ze śliwkami też ;)
OdpowiedzUsuńSerdeczności!!!
Dziękujemy, że do nas wpadliście ! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Doskonałe kruche ciasto, najlepiej wypełnione budyniem i owocami - pyszota :)
OdpowiedzUsuń