środa, 26 marca 2014

Kruche Ciasto- przepis podstawowy







Kruche ciasto to podstawa słodkich wypieków i jest jednym z najbardziej popularnych spodów dla tart. Kruche ciasto uważane jest również za najprostsze do wykonania ciasto. Pamiętamy nasze początki, i podkreślamy, że wcale nie było prostym wykonać go z podanych w przepisach proporcji. Powiemy wprost, jedyna rzecz, która się nam doskonale sklejała to były nasze palce, a ciasto nie chciało stać się ciastem.

Przygotowałyśmy instrukcję przygotowania kruchego ciasta, zebrałyśmy też kilka informacji na temat jego pieczenia. Mamy nadzieję, że całość okaże się pomocna dla osób, które już przy pierwszej próbie chcą się cieszyć własnoręcznie wykonaną tartą.
    


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ


Składniki: *
  • mąka - 250 g plus niewielka ilość do formy
  • masło- 100 g plus niewielka ilość do formy
  • cukier puder lub cukier drobny- 100 g
  • żółtko- 1 sztuka
  • sól- szczypta 
  • zimna woda- 1-2 łyżki
* ilość dla formy o średnicy 24 cm.

12 komentarzy:

  1. Super, doskonale się sprawdzi :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny wpis! bardzo mało jest takich zdjęciowych, które idealnie pokazują co jak zrobić. ja bym chciała je wprowadzić na blogu, ale zdjęcia, gotowanie robię w pojedynkę, więc siłą rzeczy, jedna ręką tego nie zrobię. ale na pewno będę podiłkować się tym przepisem, gdy ktoś zapyta mnie, jak zrobić ciasto kruche idealne :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelitko, w pojedynkę też można fotki zrobić. Oczywiście są ograniczenia, ale warto zweryfikować, gdzie one są :) Nie rzadko zdarza się nam pracować w pojedynkę :D
      Cieszymy się, że wpis przypadł Ci do gustu.

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  3. Ja uwielbiam kruche ciasto /spód/ z dodatkiem zmielonych migdałów. Jest lżejsze i bardziej kruche ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetny pomysł i wart wykorzystania. My na pewno ten patent wypróbujemy. Dziękujemy Iwonko za sugestię!

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  4. Świetny post :) Pięknie zobrazowany, jasny i przejrzysty :) Na pewno pomoże wielu osobom, które nigdy nie próbowały upiec tarty ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dokładna i wyczerpująca instrukcja :)) Ja uwielbiam kruche ciasta, tarty na kruchym spodzie, to moje ulubione desery :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Rzeczywiscie Moze sie niektorym przydac. Gratuluje pomyslu!

    OdpowiedzUsuń
  7. zjadłabym z kremem i ze śliwkami też ;)
    Serdeczności!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękujemy, że do nas wpadliście ! :)


    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  9. Doskonałe kruche ciasto, najlepiej wypełnione budyniem i owocami - pyszota :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...