czwartek, 6 marca 2014

Parmigiana, czyli Zapiekanka z Bakłażana



Parmigiana przede wszytkim pachnie bazylią, to jej znak rozpoznawczy. Bogate wnętrze Parmigiany tworzy bakłażan, ser mozarella, sos pomidorowy oraz parmezan.

Byłyśmy przekonane, że nazwa zapiekanki związana jest z jednym z jej składników, czyli parmezanem, co automatycznie łączy danie z kuchnią rejonu Emilia Romania.Tymczasem źródeł Parmigiany należy doszukiwać się na południu, w rejonie Neapolu i Sycylii. Sporym zaskoczeniem może być źródłosłów nazwy; otóż nazwa pochodzi od sycylijskiego określenia "parmiciana", które to oznacza poziome nachodzące na siebie listewki, z których zbudowane są drewniane okiennice. 


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ




Składniki:*
  • bakłażan- 2 sztuki
  • mozarella- 2 sztuki
  • sos pomidorowy **
  • bazylia- garść listków
  • parmezan- ok. 100-150 g
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • czosnek- 1 mały ząbek
  • oliwa EV- kilka łyżek

5 komentarzy:

  1. Mistrzowska zapiekanka! Uwielbiam takie połączenia! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Wasze propozycje:-) Robię bardzo podobną:-) Palce lizać:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam jak gotujecie po włosku:) wylizałabym każdą łyżeczkę, co ubrudzicie...
    fanka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam... jaka cudna zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...