Parmigiana przede wszytkim pachnie bazylią, to jej znak rozpoznawczy. Bogate wnętrze Parmigiany tworzy bakłażan, ser mozarella, sos pomidorowy oraz parmezan.
Byłyśmy przekonane, że nazwa zapiekanki związana jest z jednym z jej składników, czyli parmezanem, co automatycznie łączy danie z kuchnią rejonu Emilia Romania.Tymczasem źródeł Parmigiany należy doszukiwać się na południu, w rejonie Neapolu i Sycylii. Sporym zaskoczeniem może być źródłosłów nazwy; otóż nazwa pochodzi od sycylijskiego określenia "parmiciana", które to oznacza poziome nachodzące na siebie listewki, z których zbudowane są drewniane okiennice.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki:*
- bakłażan- 2 sztuki
- mozarella- 2 sztuki
- sos pomidorowy **
- bazylia- garść listków
- parmezan- ok. 100-150 g
- sól i czarny pieprz do smaku
- czosnek- 1 mały ząbek
- oliwa EV- kilka łyżek
Mistrzowska zapiekanka! Uwielbiam takie połączenia! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjak zwykle u was smacznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Wasze propozycje:-) Robię bardzo podobną:-) Palce lizać:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jak gotujecie po włosku:) wylizałabym każdą łyżeczkę, co ubrudzicie...
OdpowiedzUsuńfanka.
Mniam... jaka cudna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuń