Pyszna sałatka, która świetnie pasuje do ciepłych zimnych mięs.
Tylko kilka składników, ale jak ze sobą smacznie współgrają.
Ważny jest czas gotowania brokułów, aby ich nie rozgotować.
Zapraszamy !!!
SKŁADNIKI:
- średni brokuł
- ser feta
- płatki migdałowe
oraz
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki majonezu
- 400 g jogurtu typu GRECKI
Gotujemy wodę. Do wrzątku wsypujemy: 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę soli i szczyptę kwasku cytrynowego.
Następnie wkładamy brokuły i gotujemy 4-5 (minut nie więcej).
Po tym czasie brokuły odcedzamy i zajmujemy się sosem do sałatki.
SOS:
Do miseczki wykładamy jogurt grecki i majonez, a następnie wyciskamy przez praskę 2-3 ząbki czosnku.
Dodajemy sól i pieprz - do smaku.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy ser feta - kroimy go w kostkę (1cm x 1cm).
Wystudzony brokuł dzielimy, kroimy na mniejsze części.
Przygotowujemy równe szklaneczki lub miskę i
układamy warstwę brokułów,
a następnie pokrojony w kostkę ser.
Następnie znowu warstwa brokułów.
Na wierzch wykładamy przygotowany sos.
Wszystko posypujemy płatkami migdałowymi.
i drobno posiekanym koperkiem.
Smacznego !!!
bardzo ładnie podana! przepadam za takimi sałatkami.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńprosto i pysznie! jestem na tak :)
OdpowiedzUsuńPycha! Bardzo fajny sposób na elegancko ją podać :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki ;]
OdpowiedzUsuńSwietna ta salatka! Uwielbiam takie proste ale spektakularne dania.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Pysznie się prezentuje:-) Mam podobny widelec;-)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za przemiłe wpisy :):)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy i zapraszamy!!!
Przepysznie się ta sałatka prezentuje :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę przepyszne!!!
OdpowiedzUsuń