Wiele przepisów jest dedykowanych przede wszystkim dla dorosłych. Przygotowując jednak sos śmietankowy do makaronu uzmysłowiłyśmy sobie, że taki sos kochają dzieci. My zastosowałyśmy makaron typu tagliolini, czyli węższą odmianę tagliatelle, dla dziecie, polecamy użyć małe pierożki typu ravioli lub tortellini, dzieci będa przeszczęśliwe.
Gotowana szynka oraz gorszek to typowe składniki takiego sosu. Sos jest wykonywany na bazie masła z dodatkiem wywaru warzywnego i słodkiej śmietany. Klasyka.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki: *
- masło- 30 g
- cebula- 1 mała sztuka
- wywar warzywny- 250 ml
- słodka śmietanka 18 %- ok. 100 ml lub wg potrzeb
- groszek konserwowy - 100 g
- szynka gotowana - ok. 100-150 g
- sól i czarny mielony pieprz do smaku
- makaron- 130-150 g
Mniam, dorośli też lubią!
OdpowiedzUsuńBędę musiała przetestować na moim maluchu. Fajna ta szynka, wygląda jak domowej roboty.
OdpowiedzUsuńfajny pomysł myślę, ze dorosły też by się skusił:)
OdpowiedzUsuńNie tylko dzieci takie lubią:-))
OdpowiedzUsuńGroszek swiezy poproszę! U nas sezon powoli sie zaczyna.... Nie znoszę tego brunatno - zielonego czegoś z puszki.... To juz lepiej posłużyć sie mrożonym przynajmniej kolor ma zielony! Przepraszam za tak ostra reakcje ale mam alergie na to cus.... A przepis jak zwykle bardzo fajny!
OdpowiedzUsuńspox, my się nie obrażamy, każdy ma prawo do wyrażania swojej opinii. Aczkolwiek, powiemy, że u nas groszek konserwowany jest zielony. Przynajmniej w naszych oczach ;)
UsuńCZęsto korzystamy z konserwowanego ułatwijąc sobie życie, ale jak przyjdzie sezon na świeży, to wtedy nie ma mocnych- taki na surowo wcinamy ! Mniam ! :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
To sie cieszę.... Napisze szczerze jadam czasem konserwowy ale bardzo rzadko... I świeży jest the best a sezon juz wkrótce!
UsuńDziękujemy, że do nas wpadliście :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Nie tylko dla dzieci, dla mnie to danie idealne ;)
OdpowiedzUsuń