Sardynki, zakwaszone w aromatycznej marynacie octowej nabywają ostry i zdecydowany smak. Marynata, a później również oliwa posiadają właściwości konserwujące, co w przypadku tego przepisu jest o tyle ważne, że sardynki nie podlegają żadnej dodatkowej obróbce termicznej.
Sardynki w tej postaci, stanowią samodzielną przekąskę i z dużym powodzeniem komponują się z innymi rybnymi przystawkami, co prezentujemy na samym końcu niniejszego wpisu.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki:
- sardynki- 300 g,
- woda - 300 ml
- ocet winny - 100 ml
- liście laurowe- 2 sztuki
- ziele jałowca - 5 sztuk
- ziele angielskie- 5 sztuk
- cebula- 1 sztuka
- sól- płaska łyżeczka lub do smaku
- cukier - płaska łyżeczka do smaku
- olej- 3/4 szklanki lub wg potrzeb
Bardzo smakowicie wyglądają te sardynki :)
OdpowiedzUsuńJa poproszę ten talerz z ostatniego zdjęcia raz ;)
OdpowiedzUsuńPYCHA!!!