wtorek, 29 kwietnia 2014

Sardynki w Marynacie Octowej



Sardynki, zakwaszone w aromatycznej marynacie octowej nabywają ostry i zdecydowany smak. Marynata, a później również oliwa posiadają właściwości konserwujące, co w przypadku tego przepisu jest o tyle ważne, że sardynki nie podlegają żadnej dodatkowej obróbce termicznej.

Sardynki w tej postaci, stanowią samodzielną przekąskę i z dużym powodzeniem komponują się z innymi rybnymi przystawkami, co prezentujemy na samym końcu niniejszego wpisu. 


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ

 

Składniki:
  • sardynki- 300 g, 
  • woda - 300 ml
  • ocet winny - 100 ml
  • liście laurowe- 2 sztuki
  • ziele jałowca - 5 sztuk
  • ziele angielskie- 5 sztuk
  • cebula- 1 sztuka
  • sól- płaska łyżeczka lub do smaku
  • cukier - płaska łyżeczka do smaku
  • olej- 3/4 szklanki lub wg potrzeb

2 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie wyglądają te sardynki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja poproszę ten talerz z ostatniego zdjęcia raz ;)
    PYCHA!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...