Szparagowy sezon trwa...la, la, la....:):)
Kolejna nasza propozycja w tym temacie....pyszna, delikatna tarta.
Smakuje rewelacyjnie na gorąco i zimno...jak zdąży ostygnąć :)
Zapraszamy!!!
SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie ciasta francuskiego
zielone szparagi (kilkanaście sztuk)
kilka sztuk pomidorków koktajlowych
2 jajka
2 łyżki gęstego jogurtu typu GRECKI
100 g sera mini mozzarella
100 g sera dojrzewającego z niebieską pleśnią
świeżo mielony pieprz
Zielone szparagi nie obieramy, tylko odłamuje zdrewniałe końcówki
i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli kilka minut.
.
Przygotowujemy formę
(36cm x 12cm)
i wykładamy ją ciastem.
Następnie roztrzepać jajka z jogurtem i równomiernie
rozprowadzić na cieście.
dodać świeżo mielony pieprz.
Podgotowane szparagi ułożyć
na wierzchu,
a między nimi połówki pomidorków.
Ser dojrzewający z niebieską pleśnią pokroić w kostkę
i ułożyć "tu i ówdzie",
a następnie mini mozzarellę.
Tak przygotowaną tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika
(190 stopni) na ok.25 minut.
Smacznego !
To mnie zainspirowalyscie! Zrobię w przyszłym tygodniu.... Mniam
OdpowiedzUsuńwygląda bosko - wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńdo tej pory częściej sięgałam po pizzę ze szparagami, ale to cudo zdecydowanie zachęca do odmiany :)
La, la, la, na pewno zjedzona na ciepło :)
OdpowiedzUsuńNa pewno taką zrobię! :)
OdpowiedzUsuńTo jest bardzo udana kompozycja. Szparagi z serem i ciastem francuskim pójdzie jak cieplutkie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kasia
Szukałam takiego przepisu na tartę:)
OdpowiedzUsuń