niedziela, 18 maja 2014

Tarta z szparagami, pomidorkami i serami


 
Szparagowy sezon trwa...la, la, la....:):)
Kolejna nasza propozycja w tym temacie....pyszna, delikatna tarta.
Smakuje rewelacyjnie na gorąco i zimno...jak zdąży ostygnąć :)
Zapraszamy!!!
 
 

 
 

SKŁADNIKI:

1 opakowanie ciasta francuskiego

zielone szparagi (kilkanaście sztuk)
kilka sztuk pomidorków koktajlowych


2 jajka


2 łyżki gęstego jogurtu typu GRECKI

100 g sera mini mozzarella

100 g sera dojrzewającego z niebieską pleśnią

świeżo mielony pieprz

 
 





 
 Zielone szparagi nie obieramy, tylko odłamuje zdrewniałe końcówki
  i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli kilka minut.
.

 
 
Przygotowujemy formę
 (36cm x 12cm)
 

i wykładamy ją ciastem.

 
Następnie roztrzepać jajka z jogurtem i równomiernie
rozprowadzić na cieście.
 



 
dodać świeżo mielony pieprz.


 
Podgotowane szparagi ułożyć na wierzchu,
 
 
a między nimi połówki pomidorków.



Ser dojrzewający z niebieską pleśnią pokroić w kostkę
 i ułożyć "tu i ówdzie",




a następnie mini mozzarellę.
 

 
 Tak przygotowaną tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika
(190 stopni) na ok.25 minut.



 Smacznego !
 

7 komentarzy:

  1. To mnie zainspirowalyscie! Zrobię w przyszłym tygodniu.... Mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bosko - wypróbuję :)
    do tej pory częściej sięgałam po pizzę ze szparagami, ale to cudo zdecydowanie zachęca do odmiany :)

    OdpowiedzUsuń
  3. La, la, la, na pewno zjedzona na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest bardzo udana kompozycja. Szparagi z serem i ciastem francuskim pójdzie jak cieplutkie bułeczki :)

    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  5. mnnniaaaam! jakie to musi być PRZEpyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Szukałam takiego przepisu na tartę:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...