Sezon jagodowy trwa!
Te leśne owoce są wdzięcznym dodatkiem
do ciast, deserów i sałatek.
Tapenda proponuje pyszne MUFFINS o smaku orzechów laskowych
i jagód...mmmm PYCHA!!!
Przepis nie wymaga użycia miksera, a efekt?
Pulchne i smaczne babeczki rodem z USA ;) ;)
Zapraszamy!!!
SKŁADNIKI:
przepis na ok.8-10 sztuk
60g mielonych orzechów laskowych
150g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75g cukru
70ml oleju słonecznikowego
75ml mleka
8 łyżek jagód
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
8 łyżek pokrojonych w plasterki
(lub posiekanych) orzechów
laskowych
Wszystkie sypkie składniki umieścić w misce
i za pomocą rózgi wymieszać.
Do osobnego naczynia wbijamy całe jajko
dolewamy mleko,
olej
a następnie wszystkie płynne składniki mieszamy
i wlewamy do suchych składników.
Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi.
Do przygotowanych papilotek ( my użyłyśmy takich,
które nie wymagają formy
do muffins - jeżeli takich nie macie prosimy
użyć formy i zwykłych papilotek)
przekładamy część ciasta -1/4 wysokości papilotek
i wykładamy jagody,
które następnie zakrywamy ciastem i posypujemy posiekanymi orzechami
Pieczemy przez ok. 25-30 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku
do temperatury 180 stopni (termoobieg).
Smacznego !!!
Podobają mi się instrukcje za pomocą zdjęć, są bardzo ciekawe i do tego profesjonalnie zrobione ;]
OdpowiedzUsuńWyglądają tak pysznie, że aż chce się po nie sięgnąć:))
OdpowiedzUsuńistny obłęd! wyglądają fantastycznie!
OdpowiedzUsuńFajniutkie! Pyszne i szybkie, tak lubię :)
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie zapewne;-)
OdpowiedzUsuńO mniam, lubię takie :)
OdpowiedzUsuńElu ale pięknie Ci wyrosły:) podoba mi się, ze nie potrzebna jest asysta miksera.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Super babeczki. Wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuń