sobota, 19 lipca 2014

Sałatka letnia - fasolka szparagowa, bób, pomidorki....

Sałatka pełna letnich smaków.
Bób, podobnie jak fasolka, to rośliny strączkowe są skarbnicą wartości odżywczych i m.in. wiążą kwasy żółciowe w jelicie grubym, a tym samym obniżają stężenie cholesterolu LDL we krwi. Gotowany bób w 100 g zawiera nie mało, bo aż 110 kcal, jednak dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu i sporej ilości rozpuszczalnego błonnika jest jednym z pożądanych składników diety odchudzającej ponieważ spowalnia proces trawienia i na długo daje uczucie sytości. Ponadto jest bogaty w kwas foliowy i witaminy z grupy B - substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Na bazie tego warzywa produkowane są niektóre leki przeciwko chorobie Parkinsona.
A zielona lub żółta szparagówka jest bardzo dobrym źródłem witamin C, K, żelaza i manganu. Doskonała dla odchudzających się (ma mało kalorii), chroni przed osłabieniem kości, działa korzystnie na układ krwionośny, pomocnie przy obniżaniu ciśnienia, działa korzystnie na jelito grube (chroni przed nowotworem), ma właściwości przeciwzapalne.
 Są jeszcze pomidory, jabłko, sok z cytryny no i ten bekon nieszczęsny, ale można go pominąć ;) ;)
 
Zapraszamy!!!
 
 
 
SKŁADNIKI:
przepis dla dwóch osób:
 
  • dwie garście fasolki szparagowej - ugotowanej w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru (pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli),
  • dwie garście bobu - ugotowanego w lekko osolonej wodzie (po ugotowaniu zdjęłyśmy skórkę),
  • 2-4 plastry boczku parzonego,
  • pół jabłka,
  • sok z połowy cytryny,
  • gałązki świeżej natki pietruszki,
  • 4-5 pomidorków koktajlowych,
Plastry parzonego boczku układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie i wkładamy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika. 
  


Pieczemy do momentu zarumienienia się i "pofałdowania".

 


Ugotowaną fasolkę kroimy na części

 
i układamy w naczyniu
 

 
następnie  dokładamy ugotowany i obrany bób


 
Umyte pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki

 
i układamy tu i ówdzie

 
Następnie kroimy w plasterki jabłko (można ze skórką)


i obficie skrapiamy sokiem z cytryny

 
układamy części jabłka

 
a teraz "boczek"  ;D

 
zielona, świeża nać pietruszki

 
no i sos - każdy ma swój ulubiony ;)
My lubimy:
 
1 łyżka oleju z pestek winogron,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżeczka musztardy "CHRZANOWEJ"
pół łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku

 
Wszystkie składniki sosu mieszamy i polewamy naszą sałatkę


Można serwować :) :)
A kto chce ją upiększyć i dodać jeszcze kilka witamin?

 
Wybrałyśmy JAGODY ....mmmmm!!!



6 komentarzy:

  1. Wspaniała kompozycja smaków! Idealna na lekki posiłek!

    OdpowiedzUsuń
  2. ta sałatka wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W sumie to mam wszystkie skłądniki w lodówce;-) I chyba się skuszę:-) Pozdrawiam serdecznie dziewczyny:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne zestawienie smaków, mam ochotę na taką sałatkę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności :-) bardzo ciekawa propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...