czwartek, 17 lipca 2014

Zrazy Wołowe Zawijane



Zrazy wołowe są synonimem pysznego niedzielnego lub świątecznego obiadu. Zrazy najlepiej podawać z kaszą, esencjonalnym sosem, z kiszonym ogórkiem lub buraczkami.
W każdym domu zrazy wołowe przygotowuje się wg rodzinnej tradycji, a najpopularniejszymi składnikami farszu są boczek, cebula, kiszony ogórek, razowy chleb, grzyby, słonina i czosnek. Niektóre receptury zalecają posmarować rozbity płat mięsa musztardą.



Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ

Składniki:
  • wołowina ( udziec) bez kości- 1/2- 3/4  kg
  • wędzony boczek- 8 plastrów lub wg potrzeb
  • suszone grzyby- garść
  • cebula- 1 sztuka
  • ogórek- 1 sztuka lub wg potrzeb
  • chleb razowy- 1 kromka
  • tłuszcz do smażenia- kilka łyżek
  • wywar mięsny- ok. 1/2 litra
  • śmietana lub mleko- ok. 125 ml
  • mąka pszenna- kilka łyżek ( do obtoczenia i zasmażki)
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku

4 komentarze:

  1. Wyglądają idealnie!! Świetny przepis i bardzo jasno wytłumaczony ;)) Na pewno kiedyś z niego skorzystam! Dzięki!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, bardzo lubię, najlepiej przygotowane przez kogoś :) Pycha u Was!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam mniam pyszny, klasyczny, śląski obiadek:) ja się wpraszam na taki;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...