Zrazy wołowe są synonimem pysznego niedzielnego lub świątecznego obiadu. Zrazy najlepiej podawać z kaszą, esencjonalnym sosem, z kiszonym ogórkiem lub buraczkami.
W każdym domu zrazy wołowe przygotowuje się wg rodzinnej tradycji, a najpopularniejszymi składnikami farszu są boczek, cebula, kiszony ogórek, razowy chleb, grzyby, słonina i czosnek. Niektóre receptury zalecają posmarować rozbity płat mięsa musztardą.
W każdym domu zrazy wołowe przygotowuje się wg rodzinnej tradycji, a najpopularniejszymi składnikami farszu są boczek, cebula, kiszony ogórek, razowy chleb, grzyby, słonina i czosnek. Niektóre receptury zalecają posmarować rozbity płat mięsa musztardą.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki:
- wołowina ( udziec) bez kości- 1/2- 3/4 kg
- wędzony boczek- 8 plastrów lub wg potrzeb
- suszone grzyby- garść
- cebula- 1 sztuka
- ogórek- 1 sztuka lub wg potrzeb
- chleb razowy- 1 kromka
- tłuszcz do smażenia- kilka łyżek
- wywar mięsny- ok. 1/2 litra
- śmietana lub mleko- ok. 125 ml
- mąka pszenna- kilka łyżek ( do obtoczenia i zasmażki)
- sól i czarny mielony pieprz do smaku
Wyglądają idealnie!! Świetny przepis i bardzo jasno wytłumaczony ;)) Na pewno kiedyś z niego skorzystam! Dzięki!!
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo lubię, najlepiej przygotowane przez kogoś :) Pycha u Was!
OdpowiedzUsuńmniam mniam pyszny, klasyczny, śląski obiadek:) ja się wpraszam na taki;)
OdpowiedzUsuńKusicie!
OdpowiedzUsuń