Przedstawiamy i polecamy pyszną wątróbkę drobiową, która
dzisiaj w innej odsłonie. Zazwyczaj jadałyśmy ją z cebulą i jabłkami, ale
ta wersja przypadła nam szczególnie do smaku. Śliwki, przyprawy i plastry boczku wędzonego i parzonego, a wszystko podane w towarzystwie cebuli i jabłka oraz zielonej pietruszki oraz pistacji stworzyły wykwintne danie.
Wątróbka jest soczysta, a towarzystwo śliwki i bekonu nadaje jej fajny smak.
Zapraszamy !!!
SKŁADNIKI:
500 g wątróbki drobiowej
200 g śliwek suszonych
2 - 3 opakowania boczku wędzonego i parzonego ( w plastrach)
2 średnie cebule czerwone
1 jabłko
garść pistacjowych orzechów
3-4 łyżki oleju
sól, pieprz
zielona pietruszka
Wątróbkę posypujemy solą i pieprzem
Tak przygotowane kawałki wątróbki kładziemy
na plastrze bekonu
na wierzchu układamy suszoną śliwkę
i całość zwijamy w "rulonik"
Tworzymy mini roladki, które spinamy wykałaczkami
O takie roladki :)
Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy olej i układamy
przygotowane wątróbki - jedna obok drugiej.
Obrane i umyte jabłko oraz cebule kroimy w grubą kostkę,
i układamy wokół roladek.
Całość wkładamy do nagrzanego (180 stopni - termoobieg) piekarnika
na ok. 20-30 minut
Upieczone wątróbki zawinięte w bekonie podajemy
obficie posypane zieloną pietruszką i posiekanymi pistacjami.
Smacznego!!!
wspaniałe danie, zdjęcia są rewelacyjne, gratuluję!
OdpowiedzUsuńLubię takie połączenia smaków, zapewne nie skończyłoby się u mnie na jednym zawijasku. ;)
OdpowiedzUsuńsmacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńCudo! Fantastyczny pomysł!
OdpowiedzUsuńAle przysmak:) co za połączenie:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :) Oj jadłabym!
OdpowiedzUsuńmistrzostwo świata bez dwóch zdań:)
OdpowiedzUsuńTak będzie wyglądało moje kolejne podejście do wątróbki :)
OdpowiedzUsuń