niedziela, 26 października 2014

Wątróbka drobiowa ze śliwką zawinięta w bekonie

 
Przedstawiamy i polecamy pyszną wątróbkę drobiową, która
dzisiaj w innej odsłonie. Zazwyczaj jadałyśmy ją z cebulą i jabłkami, ale
ta wersja przypadła nam szczególnie do smaku. Śliwki, przyprawy i plastry boczku wędzonego i parzonego, a wszystko podane w towarzystwie cebuli i jabłka oraz zielonej pietruszki oraz pistacji stworzyły wykwintne danie.
Wątróbka jest soczysta, a towarzystwo śliwki i bekonu nadaje jej fajny smak.
Zapraszamy !!!
 
 
 

SKŁADNIKI:
 
500 g wątróbki drobiowej
200 g śliwek suszonych
2 - 3 opakowania boczku wędzonego i parzonego ( w plastrach)
2 średnie cebule czerwone
1 jabłko
garść pistacjowych orzechów
3-4 łyżki oleju
sól, pieprz
zielona pietruszka
 

 
Wątróbkę posypujemy solą i pieprzem

 
Tak przygotowane kawałki wątróbki kładziemy
na plastrze bekonu

 
na wierzchu układamy suszoną śliwkę


 i całość zwijamy w "rulonik"

 
 
 
Tworzymy mini roladki, które spinamy wykałaczkami
 
 
O  takie roladki :)
 


 
Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy olej i układamy
przygotowane wątróbki - jedna obok drugiej.

 
Obrane i umyte jabłko oraz cebule kroimy w grubą kostkę,

 


 i układamy wokół roladek.

 
Całość wkładamy do nagrzanego (180 stopni - termoobieg) piekarnika
 na ok. 20-30 minut
 
 
Upieczone wątróbki zawinięte w bekonie podajemy
obficie posypane zieloną pietruszką i posiekanymi pistacjami.
Smacznego!!!
 

8 komentarzy:

  1. wspaniałe danie, zdjęcia są rewelacyjne, gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie połączenia smaków, zapewne nie skończyłoby się u mnie na jednym zawijasku. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale przysmak:) co za połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale :) Oj jadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  5. mistrzostwo świata bez dwóch zdań:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak będzie wyglądało moje kolejne podejście do wątróbki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...