środa, 19 listopada 2014

Ciasto z Jabłkami i z Cydrem



Przepisów na ciasto z jabłkami jest mnóstwo. Ten przepis wyróżnia przede wszystkim to, że kawałki jabłek umieszczone zostały w masie " budyniowej" ale przygotowanej bez mleka, dlatego masa budyniowa pozostała niemalże przeźroczysta. Zamiast mleka do przygotowania budyniu został wykorzystany sok jabłkowy oraz cydr półsłodki, który można zastąpić sokiem jabłkowym, w przypadku jeśli ciasto będzie konsumowane również przez dzieci. 


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ



Składniki na ciasto: *
  • mąka typ 500- 250 g
  • jajko- 1 sztuka
  • masło- 75 g
  • proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
  • cukier puder- 75 g
  • cukier waniliowy- 1 łyżeczka ( opcja)

9 komentarzy:

  1. Skorzystam z pewnoscia bo lubie i ciast az jablkami i cidre!

    OdpowiedzUsuń
  2. A jakby do masy dodać kisiel zamiast budyniu, na przykład cytrynowy...? Wtedy byłaby jeszcze bardziej przezroczysta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin, całkiem nieźle kombinujesz. Zapisujemy na twardym dysku !! :D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  3. o mamo jakie zjawiskowe ciacho:D oczy wychodzą mi z orbit !!!! Kolejny smakołym o którym będę śniła nocami:D Z całą pewnością zrobię u siebie, bo masa z dodatkiem cydru i budyniu szalenie mi się podoba:) a teraz częstuję się kawałeczkiem Waszego ciacha!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lewitujące jabłka w postaci tortu ewidentnie działają na wyobrźnię. Antenka miej jednak baczenie na ranking Cydru, który specjlanie przy tej okazji zamieściłyśmy.

      Pozdrawiamy serdecznie/
      Tapenda

      Usuń
  4. mmmm...i ten cydr...bajka!!! Serdeczności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak dużo jabłek, super pysznie sie prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  6. Re-we-la-cja!!!! Zawsze marzyłam o takim cieście :) Kradnę przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...