Przepisów na ciasto z jabłkami jest mnóstwo. Ten przepis wyróżnia przede wszystkim to, że kawałki jabłek umieszczone zostały w masie " budyniowej" ale przygotowanej bez mleka, dlatego masa budyniowa pozostała niemalże przeźroczysta. Zamiast mleka do przygotowania budyniu został wykorzystany sok jabłkowy oraz cydr półsłodki, który można zastąpić sokiem jabłkowym, w przypadku jeśli ciasto będzie konsumowane również przez dzieci.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę
Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki na ciasto: *
- mąka typ 500- 250 g
- jajko- 1 sztuka
- masło- 75 g
- proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
- cukier puder- 75 g
- cukier waniliowy- 1 łyżeczka ( opcja)
Ale fantastyczne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńSkorzystam z pewnoscia bo lubie i ciast az jablkami i cidre!
OdpowiedzUsuńA jakby do masy dodać kisiel zamiast budyniu, na przykład cytrynowy...? Wtedy byłaby jeszcze bardziej przezroczysta :)
OdpowiedzUsuńGin, całkiem nieźle kombinujesz. Zapisujemy na twardym dysku !! :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
o mamo jakie zjawiskowe ciacho:D oczy wychodzą mi z orbit !!!! Kolejny smakołym o którym będę śniła nocami:D Z całą pewnością zrobię u siebie, bo masa z dodatkiem cydru i budyniu szalenie mi się podoba:) a teraz częstuję się kawałeczkiem Waszego ciacha!;)
OdpowiedzUsuńlewitujące jabłka w postaci tortu ewidentnie działają na wyobrźnię. Antenka miej jednak baczenie na ranking Cydru, który specjlanie przy tej okazji zamieściłyśmy.
UsuńPozdrawiamy serdecznie/
Tapenda
mmmm...i ten cydr...bajka!!! Serdeczności :)
OdpowiedzUsuńjak dużo jabłek, super pysznie sie prezentuje!
OdpowiedzUsuńRe-we-la-cja!!!! Zawsze marzyłam o takim cieście :) Kradnę przepis :)
OdpowiedzUsuń