niedziela, 21 grudnia 2014

Karp wigilijny smażony i pieczony


 
Jak rozpoznać czy karp jest świeży?
- Skóra karpia powinna wyglądać świeżo i ładnie,
nie może być pokryta klejącym śluzem.
- Skrzela karpia powinny być czerwone i nie mogą
 być pokryte gęstym śluzem oraz być sklejone. 

- Oczy karpia muszą być błyszczące i wypukłe.
Gdy są zapadnięte i matowe ryba jest nieświeża. 

- Mięso karpia musi być sprężyste, a łuski
 muszą silnie przylegać do ciała.

Ten wigilijny przysmak króluje od wielu lat na naszych stołach.
Sposobów jego podania jest wiele. My karpia smażymy,
 a potem pieczemy w piekarniku. Mięso ryby jest delikatne i soczyste, a towarzyszące dodatki ciekawie podnoszą walory smakowe tej ryby.
 
Zapraszamy!!!

SKŁADNIKI:
 
ok.2 kg karp wypatroszony i bez głowy
ok. 1 szklanki mąki wrocławskiej
0,5 szklanki tartej bułki
500 g pieczarek
3-4 garście suszonej żurawiny
3-4 garście płatków migdałowych
sól, pieprz, majeranek do smaku
zielona pietruszka do dekoracji
oraz tłuszcz do smażenia i olej do pieczenia.


Oczyszczamy z łusek karpia, usuwamy płetwy i kroimy na
kawałki dowolnej wielkości. My podzieliłyśmy na tzw. "dzwonki".

 
 
Kawałki ryby solimy,

 
pieprzymy

 
i posypujemy majerankiem.

 
Tak przygotowane "dzwonki" przekładamy do miski i wstawiamy
na 2-3 godziny do lodówki.

 
Pieczarki kroimy w plasterki, smażymy doprawiamy solą i pieprzem
według indywidualnych kubków smakowych.

 

 
 
 
Do miski wsypujemy mąkę i tartą bułkę i je mieszamy,

 
a następnie każdy kawałek obtaczamy w przygotowanej "panierce".


 
 Tak przygotowane kawałki ryby kładziemy na gorący tłuszcz
(np. masło klarowane)
 

 
opiekamy rybę z każdej strony

 
i wykładamy do wysmarowanego naczynia żaroodpornego

 
Usmażone kawałki obkładamy pieczarkami,
żurawiną i płatkami migdałowymi.

 
Całość polewamy olejem tu i ówdzie

 
i wkładamy do nagrzanego (180 stopni - termoobieg)
piekarnika na ok 30 - 40 minut.

 
Upieczonego, gorącego karpia ozdabiamy zieloną 
pietruszką i serwujemy.
Smacznego!!!
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...