środa, 17 grudnia 2014

Uszka z Grzybami


Uszka z grzybami powinny mieć kształt ucha a w zasadzie małżowiny usznej. Przyglądam się swoim surowym uszkom i stwierdzam, że jakbym się nie starała, moje upodobania, w myśl zasady- mało ciasta, dużo farszu, powodują, że wychodzą mi zawsze napęczniałe farszem "grubasy", które jakimś cudem w czasie gotowania przemieniają się w prawdziwe ucha w kształcie małżowiny. Ewidentnie jest to sekret uszek z grzybami.  


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij   TUTAJ


Składniki na ciasto: *
  • mąka typ 450/500- 250 g
  • jajko- 1 sztuka
  • woda- 200 ml
  • sól- do smaku 
Składniki na farsz:
  • suszone grzyby- 2 garści
  • bułka tarta- 3 łyżki lub wg potrzeb
  • cebula- 1 sztuka
  • olej- 5 łyżek
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku
  • jajko- 1 sztuka ( opcja)

7 komentarzy:

  1. Jakie idealne! Tak pracowicie przygotowane, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. To my bułki do farszu nie dodajemy. Ja we wtorek będę robić:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę sobie zażyczyć na prezent maszynkę do makaronu;-)

      Usuń
  3. proponuje cebulke smazyc na masle, farsz jest subtelniejszy, grzyby zawsze smaze na masle.

    OdpowiedzUsuń
  4. przyznaję, że cebula smażona na maśle inaczej smakuje. Warto wypróbować !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygladaja znakomicie. Troszke sie trzeba pobawic przy lepieniu ale dla tkiego smaku warto ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Święta są raz w roku. Faktycznie warto :)

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...