sobota, 17 stycznia 2015

Chleb bez mąki zmieniający życie

Przepis pochodzi z bloga Bona Apetita. Zaprzyjaźniona Bona
 dostała przepis od swojej cioci. Zaintrygował nas tytuł postu i postanowiłyśmy wypróbować, sprawdzić, czy faktycznie zmienia życie.
W swoim składzie chleb nie ma mąki, ale za to "różności", które regulują przemianę materii. Jest rzeczywiście pyszny i pożywny.
Lekko zmodyfikowany przez dodanie m.in. zarodków pszennych i żurawiny
zasmakował tapendowej rodzinie :) :)
Polecamy i zapraszamy!!!
 
 
 
 
 
SKŁADNIKI:
  
 
przepis na keksówkę

1 szklanka ziaren słonecznika
1/2 szklanki orzechów laskowych
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki zarodków pszennych
8 łyżek zmielonego siemienia lnianego
3 łyżki pestek dyni
garść suszonej żurawiny
1 łyżeczka soli
1 kopiasta łyżka miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 i 1/2 szklanki wody

 
 
 
 
Wszystkie sypkie składniki i miód umieszczamy w misce,

 
a następnie mieszamy.

 
Dodajemy olej

 
i wodę.

 
Całość dokładnie mieszamy

 
 Przykrytą masę na chleb odstawiamy na kilka godzin.

 
Następnie przekładamy do wysmarowanej oliwą keksówki
i ściśle ugniatamy.

 
Chleb piekłyśmy najpierw przez 20 minut w temperaturze 180 stopni,
a następnie  przez kolejne 40 minut obniżyłyśmy temperaturę do 150 stopni, a potem 30-40 minut w 100 stopniach.
Upieczony chleb należy zostawić w wyłączonym piekarniku, aby w nim ostygł.
Nie należy kroić go, kiedy jest ciepły, bo będzie się kruszył.


 
Smacznego!!!


10 komentarzy:

  1. jak widzę te wszystkie ziarenka i bakalie to aż mam ochotę sięgnąć po kromeczkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie - gdzie można kupić zarodki pszenne lub czy można je ewentualnie pominąć?
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joanna zarodki pszenne kupujemy w marketach np. w dziale "ZDROWA ŻYWNOŚĆ,
      a można je pominąć i dodać więcej zmielonych nasion lnu lub zastąpić je otrębami owsianymi. Pozdrawiamy :) :)

      Usuń
  3. Słyszałam już o tym chlebku, ale jeszcze nie robiłam. Pysznie wygląda. Czas aby go zrobić. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sama nigdy nie robiłam, ale słyszałam o nim i widziałam :) Wygląda bardzo smakowicie. Bardzo lubię takie chleby bogate w ziarna ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypróbuję :-) A można w ramach lepiszcza dodać jajko?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystko fajnie, tylko ile taki chlebek kosztuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodaję jeszcze sezam,migdały całe i całe siemię,no i więcej zurawiny i otręby orkiszowe,właśnie pieke juz 3,wychodzi ok 35-40 zł :) pyszny :)

      Usuń
  7. Ja dodaję jeszcze sezam,migdały całe i całe siemię,no i więcej zurawiny i otręby orkiszowe,właśnie pieke juz 3,wychodzi ok 35-40 zł :) pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...