niedziela, 4 stycznia 2015

Sernik z dżemem

 
Nowy Rok - nowy sernik... :) :)
Już z pewnością wiecie, że mamy słabość do serników.
Przepisów jest wiele, również na naszym blogu.
Zgodzicie się na pewno z nami, że sernik to ciasto, deser, który
przy małej ilości pracy daje pyszny efekt. Należy jednak pamiętać,
że składniki serników pieczonych lubią temperaturę pokojową.
A ten należy po upieczeniu i ostudzeniu dodatkowo
schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Cóż możemy napisać o tym serniku?
Jest oczywiście pyszny, delikatny, aksamitny, rozpływa się w ustach,
a dodatkowo wzbogacony smakiem ananasowego dżemu
 i puszystą kremówką tworzy niesamowite wrażenia smakowe.
 
POLECAMY I ZAPRASZAMY !!!
  
 
 
 
SKŁADNIKI:
na formę
Ø 23 cm lub Ø 18 cm + 6 muffinek
 
 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego
 (my wybrałyśmy w kostkach i go dokładnie zmieliłyśmy)
250 g serka mascarpone
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżkę mąki pszennej
1 cukier wanilinowy
1 szklanka cukru pudru
5 jajek
pół szklanki śmietany kremówki 30%

oraz
1 słoik dowolnego dżemu, konfitur
(my użyłyśmy ananasowego)
250 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 opakowanie śmietan fixu
 
do dekoracji:
 
2-4 kostki gorzkiej czekolady


SPÓD:
ok. 6-8 sztuk ciasteczek DIGESTIVE
 
 
Ciastka wkładamy do woreczka i rozkruszamy
 
 
Zawartość woreczka wysypujemy do formy

 
i za pomocą łyżeczki jeszcze większe
kawałki rozkruszamy, dociskamy i wyrównujemy.


 
MASA SEROWA:
 
Do zmielonego sera dodajemy serek mascarpone
 

 
zmieszane mąki

 
i cukry (waniliowy i puder)

 
wszystko miksujemy do momentu połączenia składników

 
Następnie dodajemy po jednym całym jajku, za każdym
 razem miksując do połączenia z masą.

 
Na koniec wlewamy śmietanę i kilka sekund miksujemy.

 
Gotową masę wylewamy na ciasteczkowy spód.
Wstawiamy do nagrzanego
do 180°  piekarnika i pieczemy
w tej temperaturze ok. 20 minut, a następnie obniżamy
temperaturę do 120° i pieczemy przez ok. 1 godzinę i 30 minut
(sprawdzić najlepiej patyczkiem).
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
Zupełnie wystudzony wstawiamy (najlepiej na całą noc)
do lodówki, a tuż przed podaniem
 
wykładamy na jego wierzch np. dżem ananasowy

 
oraz puszystą śmietanę ubitą z śmietan fixem, cukrem
 pudrem i cukrem waniliowym.


 
Całość posypujemy startą na tarce gorzką czekoladą.
My jeszcze użyłyśmy srebro-złotej posypki cukrowej.


 
Smacznego!!!



6 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda znakomicie :)
    Uwielbiam wszelkie sernikowe wariacje, Waszej spróbowałabym z rozkoszą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo kusząco ;) Zapisuje, a raczej drukuje i będzie robiony ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy ja moge u was zamieszkac!! wasze serniki sa boskie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, świetny pomysł z tym dżemem :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdzie można dostać ciasteczka DIGESTIVE ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. np. w sieci sklepów GS, Piotr i Paweł lub Intermarche...pozdrawiamy :) :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...