czwartek, 5 lutego 2015

Gołąbki





Proponujemy przepis na klasyczne gołąbki w sosie pomidorowym. Opowiemy Wam jak przygotowujemy gołąbki. W zależności w jakiej porze roku robimy gołąbki wykorzystujemy młodą kapustę lub kapustę zimową. Chętnie również wykorzystujemy karbowaną kapustę włoską. Najtrudniej jest z kapustą zimową. Jest ona bardzo mocno zbita, a więc aby pozyskać liście, nie ma innego wyjścia jak tylko sparzyć całą główkę kapusty. Nie ma rzeczy niemożliwych, faktem jest jednak to, że trzeba bacznie uważać, aby samemu się nie poparzyć manipulując główką kapusty i gorącą wodą.      





Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ




Składniki: *
  • mięso mielone- 600 g
  • ryż- 150 g
  • jajko - 1 sztuka
  • kapusta- 1 sztuka
  • cebula- 3 sztuki
  • boczek- 100 g
  • olej- wg potrzeb
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki lub wg potrzeb
  • liście laurowe- 3 sztuki
  • sól i pieprz-  do smaku 
  • ziele angielskie- 3 sztuki
  • woda - wg potrzeb
*12 gołąbków

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam :-) oj narobiłyście mi smaku, teraz muszę je zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Zdecydowanie najbardziej z młodej kapusty :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. no to teraz musze zrobic gołabki bo dawno nie było ;p ale mam smaka z kapuch włoskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robię gotowane, w bulionie, przykryte liśćmi posmarowanymi koncentratem, z kapusty włoskiej, ale daję wszystko surowe - mięso, ryż, cebula, zioła... polecam, są bardzo delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest również bardzo dobry sposób na przygotowanie gołąbków.

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  5. ależ mi narobiłyście apetytu:) zjadłabym, tylko czasu na stanie w kuchni ostatnio u mnie brak:(

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowite gołąbki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...