Proponujemy przepis na drobiowy pasztet. Mamy nadzieję, że Waszą
wyobraźnię rozbudzi sam pasztet do którego wykonania oprócz wspomnianej
wątróbki użyte zostały pieczarki, białe wino, tymianek oraz masło, oraz fakt, że
na powierzchni pasztetu znajduje się galaretka wykonana z naturalnego soku
owoców granatu. Naszym zdaniem to bardzo udane i efektowne połączenie, które należy
wziąć poważnie pod rozwagę planując świąteczne lub okolicznościowe menu. Przepis
został wykonany z wątróbki indyczej, ale można go również wykonać używając wątróbki
kaczej lub kurzej.
Przepis nie jest trudny, przy pomocy naszych wskazówek
da radę go wykonać każdy.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę
Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki:
- wątróbka drobiowa- 230 g
- pieczarki- 250 g
- masło- 200 g
- szalotka- 3 sztuki
- czosnek- 2 ząbki
- sok z granatów- 190 ml
- pieprz cayenne- do smaku
- sól morska- 2 łyżeczki
- tymianek- 1 łyżeczka
- białe wino- 80 ml
- żelatyna w proszku- 4 g
Ta galaretka na wierzchu wygląda genialnie i już wyobrażam sobie smak tego pasztetu:-)
OdpowiedzUsuńMarzenka, rezultat przeszedł nawet moje oczekiwania, a w garach nie od dziś mieszam. Porcje pasztetu zamroziłam. Owszem po odmrożeniu, galaretka nie jest już tak seksowana, jak na świeżo, ale w smak- Kochana, aż oczy mi sie spociły. Wzruszyłam się :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Pycha pasztet! A ta galaretka to doskonały pomysł!
OdpowiedzUsuńDomowy pasztet z taką galaretką? Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, a galaretka jest już w ogóle super.
OdpowiedzUsuńależ kusząco ta galaretka wygląda, świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńZa wątróbką szczególnie nie przepadam, ale to połączenie smaków musi być wyśmienite! :)
OdpowiedzUsuńtaki pasztecik, to żyć nie umierać:) fenomenalny!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, tak bogato))
OdpowiedzUsuńłał, ta galaretka z granatów mnie zaskoczyła totalnie:) rewelacyjny pomysł:)
OdpowiedzUsuńFenomenalny pomysł, galaretka jest bombowa!
OdpowiedzUsuńBoski :) Świetny instruktaż :)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć gotowego soku z granatów?
OdpowiedzUsuńJeśli gotowy ( kupny) sok z granatów jest smaczny i równie bogaty w smaku jak sok pozyskany z owoców, to nie wahałabym się go użyć.
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda