czwartek, 26 marca 2015

Pasztet Drobiowy z Galaretką z Granatów


Proponujemy przepis na drobiowy pasztet. Mamy nadzieję, że Waszą wyobraźnię rozbudzi sam pasztet do którego wykonania oprócz wspomnianej wątróbki użyte zostały pieczarki, białe wino, tymianek oraz masło, oraz fakt, że na powierzchni pasztetu znajduje się galaretka wykonana z naturalnego soku owoców granatu. Naszym zdaniem to bardzo udane i efektowne połączenie, które należy wziąć poważnie pod rozwagę planując świąteczne lub okolicznościowe menu. Przepis został wykonany z wątróbki indyczej, ale można go również wykonać używając wątróbki kaczej lub kurzej.
Przepis nie jest trudny, przy pomocy naszych wskazówek da radę go wykonać każdy.


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ




Składniki:
  • wątróbka drobiowa- 230 g
  • pieczarki- 250 g
  • masło- 200 g
  • szalotka- 3 sztuki
  • czosnek- 2 ząbki
  • sok z granatów- 190 ml
  • pieprz cayenne- do smaku
  • sól morska- 2 łyżeczki
  • tymianek- 1 łyżeczka
  • białe wino- 80 ml
  • żelatyna w proszku- 4 g

14 komentarzy:

  1. Ta galaretka na wierzchu wygląda genialnie i już wyobrażam sobie smak tego pasztetu:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenka, rezultat przeszedł nawet moje oczekiwania, a w garach nie od dziś mieszam. Porcje pasztetu zamroziłam. Owszem po odmrożeniu, galaretka nie jest już tak seksowana, jak na świeżo, ale w smak- Kochana, aż oczy mi sie spociły. Wzruszyłam się :D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  2. Pycha pasztet! A ta galaretka to doskonały pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy pasztet z taką galaretką? Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale, a galaretka jest już w ogóle super.

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ kusząco ta galaretka wygląda, świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Za wątróbką szczególnie nie przepadam, ale to połączenie smaków musi być wyśmienite! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. taki pasztecik, to żyć nie umierać:) fenomenalny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda, tak bogato))

    OdpowiedzUsuń
  9. łał, ta galaretka z granatów mnie zaskoczyła totalnie:) rewelacyjny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fenomenalny pomysł, galaretka jest bombowa!

    OdpowiedzUsuń
  11. Boski :) Świetny instruktaż :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy można użyć gotowego soku z granatów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli gotowy ( kupny) sok z granatów jest smaczny i równie bogaty w smaku jak sok pozyskany z owoców, to nie wahałabym się go użyć.

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...