Jajka ugotowane na twardo, wyjęte ze skorupek
nieskomplikowany farsz i migdały, a wszystko
"zarumienione" na patelni.
Pycha!!!
Zapraszamy na tapendową propozycję
podania jajek na wielkanocny stół.
SKŁADNIKI:
4 jajka ugotowane na twardo
szczypiorek lub koperek
1 łyżka śmietany
garść płatków migdałowych
sól, pieprz czarny mielony, curry do smaku,
kolorowy pieprz do dekoracji
Ugotowane i ostudzone jajka trzeba przekroić
zdecydowanym ruchem ręki
za pomocą ostrego noża.
Za pomocą łyżki delikatnie wyjmujemy jajka ze skorupek.
Połówki jajek wkładamy do miski, dodajemy sól,
pieprz, curry
i śmietanę,
a następnie za pomocą blendera
rozdrabniamy wszystko na gładką masę.
Oczywiście spróbujcie, czy dosyć wsypaliście przypraw.
Dodajemy pokrojony szczypiorek lub koperek.
Tak przygotowanym farszem wypełniamy skorupki.
Skorupkę z farszem wkładamy do miseczki
z płatkami migdałowymi i lekko przyciskamy,
aby się "przykleiły",
a następnie jajka układamy na gorącej patelni skorupkami do góry.
My zrobiłyśmy to na suchej patelni, ale można użyć tłuszczu.
Smażymy ok. 3-4 minuty, tak aby migdały się lekko przyrumieniły.
Ale wspaniałe te jajeczka :-) muszą być pyszne :-) pozdrawiam dziewczyny :-)
OdpowiedzUsuńPrezentują się świetnie, muszę spróbować:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają i na pewno też tak smakują :)
OdpowiedzUsuńCudo! Takie nadziewane jajka zawsze i każdemu smakują :) Pycha!
OdpowiedzUsuń