sobota, 28 marca 2015

Jajka faszerowane i smażone w skorupkach

 
Jajka ugotowane na twardo, wyjęte ze skorupek
nieskomplikowany farsz i migdały, a wszystko
"zarumienione" na patelni.
Pycha!!!
Zapraszamy na tapendową propozycję
podania jajek na wielkanocny stół.
 
 
 
 
SKŁADNIKI:
 
4 jajka ugotowane na twardo
szczypiorek lub koperek
1 łyżka śmietany
garść płatków migdałowych
sól, pieprz czarny mielony, curry do smaku,
kolorowy pieprz do dekoracji
 
 
 
Ugotowane i ostudzone jajka trzeba przekroić
zdecydowanym ruchem ręki
za pomocą ostrego noża.

 
Za pomocą łyżki delikatnie wyjmujemy jajka ze skorupek.


 
Połówki jajek wkładamy do miski, dodajemy sól,
pieprz, curry
 
 
i śmietanę,

 
a następnie za pomocą blendera 
rozdrabniamy wszystko na gładką masę.
Oczywiście spróbujcie, czy dosyć wsypaliście przypraw.

 
Dodajemy pokrojony szczypiorek lub koperek.

 
Tak przygotowanym farszem wypełniamy skorupki.


 
Skorupkę z farszem wkładamy do miseczki
 z płatkami migdałowymi i lekko przyciskamy,
aby się "przykleiły",


 
a następnie  jajka układamy na gorącej patelni skorupkami do góry.
My zrobiłyśmy to na suchej patelni, ale można użyć tłuszczu.
Smażymy ok. 3-4 minuty, tak aby migdały się lekko przyrumieniły.

 
Półmisek, na którym będziemy serwować jajka można wysypać
 posiekanym szczypiorkiem, a następnie ułożyć połówki jajek
 i udekorować kolorowym pieprzem.
 
Smacznego!
 
 





4 komentarze:

  1. Ale wspaniałe te jajeczka :-) muszą być pyszne :-) pozdrawiam dziewczyny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentują się świetnie, muszę spróbować:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają i na pewno też tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo! Takie nadziewane jajka zawsze i każdemu smakują :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...