sobota, 21 marca 2015

Sernik cytrynowo-waniliowy - łatwy, pyszny i wielkanocny.

 Bardzo smaczny cytrynowo-waniliowy sernik osłodzony
skondensowanym mlekiem z warstwą aksamitnego kremu na bazie serka mascarpone i masła orzechowego oraz z "zatopionymi"
czekoladowymi jajkami. Łatwy, prosty i może ozdobić stół wielkanocny.
 
Zapraszamy !
 
 
 
 
Składniki:
forma o średnicy 17 cm
 
 800 g twarogu półtłustego lub tłustego,
zmielonego przynajmniej dwukrotnie
3 jajka
400 g mleka skondensowanego słodzonego (z puszki)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczane
1 łyżka mąki pszennej
skórka otarta z 1 cytryny
sok świeżo wyciśnięty z 1 cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
 
oraz
kilka czekoladowych jajek
1 łyżka masła orzechowego
250 g serka mascarpone
 
 
 
Wszystkie składniki, zmiksować tylko do połączenia składników
 (niezbyt długo, by nie napowietrzać masy serowej, bo napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie)


 
 
Masę serową przekładamy do formy i wkładamy jajka czekoladowe.
 


 
 Formę z masą serową wkładamy do nagrzanego (150 stopni) piekarnika z umieszczonym tuż pod naczyniem z gorącą wodą.
W towarzystwie pary wodnej pieczemy przez ok. 60 minut
(bez termoobiegu).

 
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Następnie włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

 
Ser mascarpone miksujemy z masłem orzechowym
 na gładką masę,



 
a następnie wykładamy na schłodzony sernik i wyrównujemy.

 
Rozpuszczamy 3-4 kostki gorzkiej czekolady, przekładamy do woreczka
 i robimy dekorację (esy-floresy).
 
 
Możemy próbę zrobić na kawałku papieru do pieczenia.
O tak :)

 
Smacznego !
 










8 komentarzy:

  1. Wspaniały, bardzo lubię cytrynowe słodkości :-) pozdrawiam wiosennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiał smakować wyśmienicie :)
    Fajny pomysł z tymi jajeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajeczny! Idealny na wielkanocny stół!

    OdpowiedzUsuń
  4. mleko z puszki płynne czy ugotowane? proszę o odpowiedź. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście płynne , bo ugotowane to masa karmelowo-kajmakowa :)
      Pozdrawiamy :)

      Usuń
  5. A czy można upiec sernik bez tzw. kąpieli wodnej? Nigdy tak nie piekłam i boję się pierońsko.
    pozdrawiam serdecznie
    wystraszona aśka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aśka spróbuj, bo warto z parą i nie ma się co bać! Sernik z tego przepisu zawsze pieczemy w towarzystwie pary :) :). Na naszym blogu znajdziesz też przepisy na serniki pieczone bez towarzystwa pary :) Serdeczności i trzymamy kciuki Aśka :) :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...