sobota, 7 marca 2015

Szynka pieczona - przepis dla zapracowanych


 
Zainspirowana przepisem z książki P. Beaty Lipov "Lawendowy dom" upiekłam szynkę wieprzową, której przygotowanie jest nieskomplikowane i stanowi alternatywę dla zapracowanych, zabieganych, zarobionych. Jest bardzo smaczna zarówno zaraz po upieczeniu jak i na zimno pokrojona w cienkie plasterki.
 
Zapraszamy!!!
 

 
SKŁADNIKI:
 
ok. 1kg szynki wieprzowej
 
MARYNATA:
 
2 łyżki musztardy (my użyłyśmy "DELIKATESOWEJ")
sok z połowy pomarańczy
2 łyżki olej
2-3 ząbki czosnku
1 płaska łyżka słodkiej, mielonej papryki
ok. pół łyżeczki czarnego pieprzu,
1 łyżeczka soli
jedna mała suszona papryczka chili
 
oraz
rękaw do pieczenia w piekarniku


 
Przygotowujemy  marynatę:
 
świeżo wyciśnięty sok z połówki pomarańczy wlewamy do musztardy

 
paprykę, pieprz, sól i suszoną papryczkę chili mieszamy, a następnie

 
dodajemy do musztardy i soku pomarańczowego.


 
Dodajemy olej

 
 i przeciśnięty przez praskę czosnek.

 
Wszystko dokładnie mieszamy.

 
Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia,

 
a następnie wlewamy marynatę.


 
Zawiązujemy worek i dokładnie nacieramy marynata mięso.

 
Tak przygotowane mięso w worku wkładamy na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie przekładamy całość do piekarnika.
Pieczemy przez 90 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).
pod koniec pieczenia można rozciąć folię i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut do zarumienienia szynki.

 
Smacznego!!!

 



2 komentarze:

  1. Taka szyneczka musi być pyszna. Ja właśnie jutro będę piekła swoją :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...