środa, 11 marca 2015

Żurek na Zakwasie






Dziś zapraszamy na przepis na staropolski żurek doprawiony zakwasem z mąki żytniej. Nasz żurek został ugotowany na białej kiełbasie w wywarze warzywnym z dodatkiem suszonych grzybów leśnych. To właśnie suszone grzyby, a dokładnie ich ciemne kapelusze powodują, że wywar staje się ciemny. Ta wersja przepisu nie uwzględnia zabielenia żurku, ani mlekiem, ani śmietaną.



Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ

Składniki: *
  • surowa biała kiełbasa- 250 g
  • wędzony boczek- 100 g
  • zakwas na żur- 1/2 litra
  • woda- 2 litry 
  • cebula- 2 sztuki
  • czosnek- 4 ząbki
  • włoszczyzna- pęczek
  • suszone grzyby- mała garść
  • liście laurowe- 3 sztuki
  • ziele angielskie- 4 sztuki
  • czarny pieprz- 5 zieren
  • majeranek- 1 łyżka
  • sól i czarny mielony pieprz- do smaku
  • natka pietruszki- do dekoracji
  • olej- wg potrzeb
  • jaja- ilość wg uznania

    * ilość: 4 porcje
     

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...