"Horiatiki” czyli „sałatka wiejska”, popularnie nazywana w Polsce
sałatką grecką. Typowa sałatka grecka Horiatiki składa się kawałków
dojrzałych pomidorów, ogórków, cebuli, oliwek kalamata i sera feta.
Wszystkie warzywa wiąże aromatyczna oliwa z oliwek. Istnieje wiele
wersji sałatki horiatiki, które różnią się w zależności od rejonu gdzie
są wykonywane. Na przykład na wyspach greckich często do sałatki
horiatiki dodaje się kapary z kolei w kontynentalnej części Grecji
dodaje się zieloną, pikantną paprykę. Do gustu powinien Wam przypaść dodatek
paksimadi czyli kawałeczki suchego razowego pieczywa, które po dodaniu do
sałatki wchłaniają oliwę, soki z warzyw i pęcznieją. W ten to oto prosty
sposób sałatka staje się sycącym, domowym i pysznym letnim daniem. Oto
nasza propozycja Horiatiki. Zapraszamy na przepis.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki: *
- świeży ogórek- 1 sztuka
- oliwa- 5 łyżek
- oliwki kalamata- 10 sztuk
- oregano- do smaku
- papryka- 1/2 sztuki
- pomidory- 2 sztuki
- pieprz- do smaku
- sól- do smaku
- sałata lodowa- 50 g
- ser feta- 200 g
- suche pieczywo- 50 g
- szalotka- 2 sztuki
Moja ulubiona sałatka. Jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką sałatkę, mniam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam ,ale robię bez chleba i papryki
OdpowiedzUsuńJak zaczyna się ciepły czas, to gości na naszym stole prawie codziennie :)
OdpowiedzUsuńPrawie codziennie to nie, bo by mi się szybko znudziła, ale raz na jakiś czas - bardzo chętnie. ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam. I nigdy nie dodaję sałaty do greckiej sałatki. I właśnie oliwki kalamata smakują w niej najbardziej;-)
OdpowiedzUsuńPamietam, pamietam... kilkanascie lat temu, wakacje w Grecji, caly miesiac podrozowania... i od polnocy kraju po Cyklady codziennie w poludnie - salatka grecka na obiad! Bardzo milo wspominam ten czas i te smaki.
OdpowiedzUsuńCudna jednak u mnie musi być bez....oliwek, wiem wiem....ale inaczej nie przejdzie :)
OdpowiedzUsuńPani Elżbieto, tak tylko na marginesie napiszemy, że oliwki kalamata i czarne oliwki to 2 różne planety. Smak jest nieporównywalny, wygląd też oliwki kalamata mają kolor bakłażana. W grupie Tapenda informowałyśmy, że oliwki kalamata pojawiły się w znanych ścieciówkach, malutkie ale bardzo dobre. Z kolei duże sztuki oferują importerzy oliwek. To nie jest zbieg okoliczności, że tak długo czekałyśmy na publikację przepisu na sałatkę grecką.
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Wygląda bosko !!!
OdpowiedzUsuń