środa, 27 maja 2015

Sałatka Grecka z Serem Feta


"Horiatiki” czyli „sałatka wiejska”, popularnie nazywana w Polsce sałatką grecką. Typowa sałatka grecka Horiatiki składa się kawałków dojrzałych pomidorów, ogórków, cebuli, oliwek kalamata i sera feta. Wszystkie warzywa wiąże aromatyczna oliwa z oliwek. Istnieje wiele wersji sałatki horiatiki, które różnią się w zależności od rejonu gdzie są wykonywane. Na przykład na wyspach greckich często do sałatki horiatiki dodaje się kapary z kolei w kontynentalnej części Grecji dodaje się zieloną, pikantną paprykę. Do gustu powinien Wam przypaść dodatek paksimadi czyli kawałeczki suchego razowego pieczywa, które po dodaniu do sałatki wchłaniają oliwę, soki z warzyw i pęcznieją. W ten to oto prosty sposób sałatka staje się sycącym, domowym i pysznym letnim daniem. Oto nasza propozycja Horiatiki. Zapraszamy na przepis.


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu.  Kliknij   TUTAJ

Składniki: *
  • świeży ogórek- 1 sztuka
  • oliwa- 5 łyżek
  • oliwki kalamata- 10 sztuk
  • oregano- do smaku
  • papryka- 1/2 sztuki
  • pomidory- 2 sztuki
  • pieprz- do smaku
  • sól- do smaku
  • sałata lodowa- 50 g
  • ser feta- 200 g
  • suche pieczywo- 50 g
  • szalotka- 2 sztuki 

10 komentarzy:

  1. Moja ulubiona sałatka. Jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką sałatkę, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ,ale robię bez chleba i papryki

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zaczyna się ciepły czas, to gości na naszym stole prawie codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawie codziennie to nie, bo by mi się szybko znudziła, ale raz na jakiś czas - bardzo chętnie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam. I nigdy nie dodaję sałaty do greckiej sałatki. I właśnie oliwki kalamata smakują w niej najbardziej;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pamietam, pamietam... kilkanascie lat temu, wakacje w Grecji, caly miesiac podrozowania... i od polnocy kraju po Cyklady codziennie w poludnie - salatka grecka na obiad! Bardzo milo wspominam ten czas i te smaki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudna jednak u mnie musi być bez....oliwek, wiem wiem....ale inaczej nie przejdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Elżbieto, tak tylko na marginesie napiszemy, że oliwki kalamata i czarne oliwki to 2 różne planety. Smak jest nieporównywalny, wygląd też oliwki kalamata mają kolor bakłażana. W grupie Tapenda informowałyśmy, że oliwki kalamata pojawiły się w znanych ścieciówkach, malutkie ale bardzo dobre. Z kolei duże sztuki oferują importerzy oliwek. To nie jest zbieg okoliczności, że tak długo czekałyśmy na publikację przepisu na sałatkę grecką.

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...