Klasyczną, domową lemoniadę sporządza się z wody,
cukru i naturalnych soków cytrusowych (cytryny lub limonki, pomarańczy)
oraz startej skórki z tych owoców. Napój podaje się oziębiony,
a dla podniesienia smaku i wyglądu do każdej porcji napoju
wkłada się plasterek pomarańczy lub cytryny oraz kostki lodu.
My wzbogaciłyśmy jeszcze ten pyszny napój kilkoma listkami mięty.
Mamy nadzieję, że upalne lato wreszcie powróci, a wtedy lemoniada będzie hitem na każdym przyjęciu i spotkaniu.
Zapraszamy!!
SKŁADNIKI:
2-3 cytryny ze skórką (sparzone)
80-100 g cukru
800 - 1000 g wody
kostki lodu
listki mięty
Przygotowujemy szklaneczki:
ich brzegi zwilżamy wodą,
a następnie mokry brzeg szklanki wkładamy do cukru.
Odcinamy końcówki cytryn
i owoce kroimy na części oraz usuwamy pestki.
Do naczynia miksującego wkładamy cząstki cytryn
cukier
i wlewamy wodę
oraz dodajemy kilka listków mięty. Miksujemy.
Można również zamiast miksowania wycisnąć sok z cytryn,
a skórkę zetrzeć na tarce.
Następnie przcedzamy lemoniadę i oczywiście dosmaczamy
(cukrem, wodą sokiem z cytryny).
oraz przygotowujemy kostki lodu.
Lód możemy zostawić w kostkach lub dodatkowo rozdrobnić.
Do szklanek wlewamy napój
i serwujemy. Nie zapomnijcie o słomkach :)
Smacznego!!!
idealna na wakacyjne orzeźwienie! szkoda tylko, że słońca brakuje :(
OdpowiedzUsuńPyszna lemoniada na orzeźwienie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł bo u mnie we wtorek 38c w cieniu a dzisiaj coś ponad 30... Uf...
OdpowiedzUsuńPonoć idą upały taka lemoniada będzie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńWymarzona na upały :)
OdpowiedzUsuń