Dziś zapraszamy na przepis na piadinę romagnola czyli odpowiednik
polskich podpłomyków, z tą różnicą, że podpłomyki już dawno straciły w
Polsce popularność, podczas gdy placuszki piadina, których tradycja
wytwarzania sięga cywilizacji etruskiej, są jednym z filarów kuchni w
prowincji Emilia Romania, czyli rejonu “Grubej Bolonii”. Piadina jest
szalenie popularna, bardzo lubiana, zastępuje chleb oraz stanowi
przekąskę, serwowaną z niezliczoną ilością dodatków do wyboru, z czego
najpopularniejsze to salumi czyli bogaty sort szynek i salami oraz sery.
Nie możecie się jednak zdziwić, jeśli w menu natraficie również na
piadinę z nutellą.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę
Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki: *
- maka typ 650- 800 g
- smalec- 200 g
- sól morska- 1 łyżeczka
- woda- 400 ml
Uwielbiam takie podpłomyki, są świetne na zakąskę :)
OdpowiedzUsuńAle super! Pycha!
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda baaardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńNo ostatnio właśnie widziałam te placki w jednej z sieci sklepów i zastanawiałam się jak smakują. A tu proszę można nawet zrobić z Waszego przepisu:-) A czym nadziewacie?
OdpowiedzUsuńpomacałam opakowanie piadiny w tej sieci-mrugnęłam okiem i uśmiechnęłam się sama do siebie ;)
UsuńPotem sciągnęłam z półki tej sieci salami, szynkę, bo akurt tydzień włoski był, potem włożyłam do koszyka kwaśną śmietanę i tuż przed kasami jeszcze ścięgnęłam z półki czerowne wytrawne wino. Wróciłam do chaty zanurkowałam w zamrażarce w poszukiwaniu kulek....
Piadiny nie roluje się. Składa się ją na pół lub kroi się / rwie na 2 części pomiędzy które wkłada się zazwyczaj składniki o których piszę, czyli produkty rodem z "Grubej Bolonii". Na autostradzie we Włoszech w "autogrillach" (CPN-ach) z pewnością wpadnie ci w oko piadina pełna włoskich dobroci. Przed podaniem podgrzeją Ci ją w elektrycznym grillu. Jeśli w środku będzie też ser, to stanie się on super ciągnący, ciepły, a ty się rozpłyniesz i przewrócisz oczy tak, że tylko białka będą widoczne. Tak czy owak to będzie piadina przemysłowa, której honor będzie ratować tylko nadzienie. Piadinę którą prezentujemy, uraczysz się w budkach z piadinami, w każdej lepszej kanjpie w rejonnie Bolonii lu w domu.
Jestem absolutnym fanem nutelli, ale nigdy ani nie zamówiałam, ani nie posamrowałam piadiny Nutelli. Wg mnie to profanacja jednego i drugiego składnika ;)
Piadina, to temat rzeka, szczytem hedonizmu jest sfogliata- oł jes ! :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Fajny pomysł!
OdpowiedzUsuń