sobota, 25 lipca 2015

Brownies&Maliny&Muffins

Sezon malinowy trwa w Polsce do późnej jesieni,
 oczywiście uzależniony jest od pogody. Chyba nikogo nie musimy
przekonywać o właściwościach zdrowotnych malin ;) 
Zawierają sporo witamin i minerałów - z magnezem, wapniem i żelazem na czele, a także wiele innych wartościowych dla zdrowia substancji.
Ale dzisiaj skupimy się na połączeniu malin z czekoladą....mmm
nie dość, że pięknie do siebie pasują wizualnie, to jeszcze połączenie ich 
 to prawdziwa finezja smaku ;) ;)
Koniecznie wypróbujcie w sezonie malinowym ten przepis na wilgotne, aromatyczne, przypominające brownies ciasto, które najlepiej smakuje
ciepłe z kleksem kremówki lub ulubionych lodów.
 
Zapraszamy!!!
 
 
 

SKŁADNIKI:
przepis na ok. 15- 16 sztuk
 
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
200 g masła
4 jajka
250 g cukru brązowego (lub białego)
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 200 g malin

 
Masło i czekolady umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do
 całkowitego rozpuszczenia się.
 

 
Jeszcze ciepłą czekoladę umieszczamy w misie miksera i dodajemy mąkę
 z proszkiem do pieczenia,

 
cukier

 
i jaja. Całość miksujemy na gładką masę.

 
Na sam koniec dodajemy maliny

 
i całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.

 
Czekoladowe ciasto wlewamy do papilotek, foremek (do 3/4 ich wysokości).
Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C i pieczemy
 przez około 25 minut.

 
Serwujemy ciepłe (według nas - naaajlepsze) lub wystudzone,
 ale jedne i drugie super smakują
 z kleksami gorzkiej czekolady,
 rozetką kremówki i świeżymi,
 pachnącymi malinami.
 
Smacznego :) :)
 





9 komentarzy:

  1. Jakie wspaniałe te muffinki, wyglądają obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, połączeniu malin i czekolady naprawdę ciężko się oprzeć... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne połączenie, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czekolada i maliny to musi smakować

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...