Nieprawdopodobne, wydaje się połączenie: arbuz, feta, czarne oliwki,
czerwona cebula, natka pietruszki i liście mięty... jest fantastyczne!!!
Słodycz arbuza przełamana słoną fetą, kwaskową cebulą,
smakiem oliwek, a wszystko pachnące letnim ziołowym ogródkiem
pełnym mięty.
Przepis pochodzi z bloga Nigelli Lawson.
Zapraszamy !!!
SKŁADNIKI:
600 g arbuza
120 g sera feta
sok z pół limonki
ok. 10 sztuk czarnych oliwek bez pestek
pół czerwonej cebuli
mały pęczek zielonej pietruszki
mały pęczek świeżej mięty
3-4 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz
Arbuza i ser feta kroimy w większą kostkę
i układamy w naczyniu, w którym będziemy serwować sałatkę.
Następnie kroimy w plasterki oliwki
i układamy na tu i ówdzie na kawałkach arbuza i sera.
Przygotowujemy cebulę, którą kroimy w cienkie piórka,
a następnie przekładamy ją do miseczki całą
skrapiamy sokiem z pół limonki.
Tak "potraktowaną" cebulę odstawiamy na chwilę.
Cebulę w ten sposób pozbawimy jej ostrego smaku,
a limonka nada jej charakterystycznej kwaskowatości.
W tym czasie kroimy natkę pietruszki
i wykładamy ją na sałatkę,
a potem miętę.
Następnie wykładamy cebulkę
i całość polewamy oliwą z oliwek.
Na koniec posypujemy świeżo zmielonym pieprzem
i serwujemy.
Smacznego!!!
Wygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńOd jakiegos czasu juz patrze w kulinarnych miesiecznikach na propozycje salatek z melonem, arbuzem, brozskiwniami i wlasnie dodatkie sera... skusze sie na pewno!
OdpowiedzUsuńO proszę i znów cudowne połączenie sera i arbuza , uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka, ciekawe połączenie składników :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńmoj znajomy jadl arbuza z feta i pietruszka - i zawsze sie zastanawialam jak tak mozna.
OdpowiedzUsuńale tutaj to juz wyzszy lewej - tak sie dziwie ze chyba az sprobuje - moze akurat mi podpasi... ;--)
Uwielbiam tą sałatkę, to moje ulubione letnie smaki! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń