sobota, 18 lipca 2015

Sorbet owocowy - kiwi & banan & mięta

  
Sorbet to starszy brat lodów.
W pierwotnej postaci składał się z wody i owoców,
ale można spotkać się także z sorbetami z dodatkiem mleka czy likierów. 
 Jedna z legend głosi, że sorbet wynaleziony został w pierwszym wieku naszej ery przez rzymskiego cesarza Nerona. Rozkazał on ponoć sprowadzać z wysokich gór śnieg, który podczas uczt mieszano z miodem i winem. Inna wskazuje znanego podróżnika, Marco Polo, który w XIII wieku sprowadził recepturę na mrożony deser z Chin.
Nasz sorbet to tylko bardzo dojrzałe i słodkie owoce.
 Nie użyłyśmy cukru, ani wody.
Sorbet wyszedł gęsty, pachnący, pyszny, orzeźwiający, no i fit :)
Można oczywiście dosłodzić, cukrem, miodem czy stewią.
 
 
Zapraszamy !!!
 
 
 
SKŁADNIKI:
ok. 3-4 porcje
 
3 sztuki dojrzałych owoców kiwi
3 sztuki dojrzałych bananów
listki mięty (kto lubi)
 
 
 
Obrane ze skórki owoce kroimy na ćwiartki

 
i wkładamy je do woreczka,

 
a następnie obieramy banany i również kroimy na części.

 
Do umieszczonych w woreczku bananów
dokładamy listki mięty.

 
Woreczki z kawałkami owoców umieszczamy w zamrażalniku
na ok. 5-6 godzin.

 
 


Zamrożone kawałki owoców przekładamy do misy
 i za pomocą blendera rozdrabniamy owoce uzyskując
sorbet, który natychmiast przekładamy do pucharków,
dekorujemy i podajemy.





Sorbet bananowy.... :)





Sorbet z kiwi


 Oczywiście oba smaki można połączyć,
słodycz banana i orzeźwienie kiwi, a wszystko z nutą mięty.
Smacznego!!!


10 komentarzy:

  1. Bardzo mi sie podoba! Zrobię jak wrócę do domu! Dziękuje dziewczyny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie bardzo w moim klimacie;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ ma cudowny kolor!
    Pyszności, na upały w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie pyszności kochana serwujesz, w taki upał aż grzech nie skosztować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny owocowy sorbet, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne zdjęcia, a sam sorbet wygląda tak świeżo, że chcę się go od razu zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  7. moje banany włśnie się mrożą, mam nadzieję że uda mi się zmrozić je szybciej niż 5-6 godzin:)

    OdpowiedzUsuń
  8. O tej porze roku nie ma nic lepszego od takich domowych sorbetów, musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapowiada się przepysznie, muszę wypróbować (:

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...