czyli ciasto na czasie, bo przecież KARNAWAŁ i liczne bale.
Zajęte dopieszczaniem fryzur, makijaży i wybieraniem kreacji zachęcam do osiągnięcia sukcesu w sferze kuchennej. Daję słowo, że będziecie podziwiane i uwielbiane jeszcze bardziej niż jesteście. Oto wykwintne ciasto bez pieczenia :), które należy przygotować dzień przed imprezą.
SKŁADNIKI:
KRAKERSY - 1,5 paczki (np. LAJKONIKA)
HERBATNIKI typu PETITKI – 5 paczek
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego lub puszka już gotowego kremu toffi
1 litr kremówki
3 łyżki cukru pudru
4 śmietan-fixy
1 torebka cukru waniliowego
1 kostka KASI
4 szklanki mleka (1 litr)
4 żółtka
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki krupczatki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 słoik powideł śliwkowych
pół tabliczki gorzkiej czekolady
SKŁADNIKI:
KRAKERSY - 1,5 paczki (np. LAJKONIKA)
HERBATNIKI typu PETITKI – 5 paczek
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego lub puszka już gotowego kremu toffi
1 litr kremówki
3 łyżki cukru pudru
4 śmietan-fixy
1 torebka cukru waniliowego
1 kostka KASI
4 szklanki mleka (1 litr)
4 żółtka
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki krupczatki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 słoik powideł śliwkowych
pół tabliczki gorzkiej czekolady
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Blachę (28 x 39 cm) wykładamy herbatnikami.
2.Gotujemy budyń:
zmiksować szklanka mleka, 1 szklankę mąki krupczatki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 żółtka,
zagotować 3 szklanki mleka, 0,5 szklanki cukru i kostkę Kasi,
do gotującej się masy dodać zmiksowane składniki i całość gotować ciągle mieszając do uzyskania masy budyniowej,
gorącą masę wylewamy na herbatniki,
3. Na masie budyniowej układamy krakersy.
4. Na krakersy wykładamy krem toffi z puszki, który równo rozsmarowujemy i przykrywamy warstwą krakersów.
5. Chwilę należy odczekać aż masa budyniowa ostygnie.
6. Następnie na krakersach rozsmarowujemy powidła śliwkowe.
7. Powidła przykrywamy warstwą bitej śmietany:
1 litr kremówki ubijamy mikserem przez ok. 2 minuty, a następnie dodajemy wymieszane w miseczce 4 śmietan-fixy, 3 łyżki cukru pudru i 1 torebkę cukru waniliowego. Całość ubijamy do uzyskania puszystej, sztywnej masy.
8. Wyrównujemy i wygładzamy warstwę bitej śmietany i ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą.
9. Ciasto wstawiamy do lodówki na 24 godziny, aby ciastka i krakersy zmiękły.
10. Wskazówka:
aby wykroić piękne kawałki tego boskiego ciasta należy użyć długiego noża zanurzanego we wrzątku.
zagotować 3 szklanki mleka, 0,5 szklanki cukru i kostkę Kasi,
do gotującej się masy dodać zmiksowane składniki i całość gotować ciągle mieszając do uzyskania masy budyniowej,
gorącą masę wylewamy na herbatniki,
3. Na masie budyniowej układamy krakersy.
4. Na krakersy wykładamy krem toffi z puszki, który równo rozsmarowujemy i przykrywamy warstwą krakersów.
5. Chwilę należy odczekać aż masa budyniowa ostygnie.
6. Następnie na krakersach rozsmarowujemy powidła śliwkowe.
7. Powidła przykrywamy warstwą bitej śmietany:
1 litr kremówki ubijamy mikserem przez ok. 2 minuty, a następnie dodajemy wymieszane w miseczce 4 śmietan-fixy, 3 łyżki cukru pudru i 1 torebkę cukru waniliowego. Całość ubijamy do uzyskania puszystej, sztywnej masy.
8. Wyrównujemy i wygładzamy warstwę bitej śmietany i ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą.
9. Ciasto wstawiamy do lodówki na 24 godziny, aby ciastka i krakersy zmiękły.
10. Wskazówka:
aby wykroić piękne kawałki tego boskiego ciasta należy użyć długiego noża zanurzanego we wrzątku.
KOLEJNE WARSTWY CIASTA:
- herbatniki
- masa budyniowa
- krakersy
- masa toffi
- krakersy
- masa z bitej śmietany
- starta czekolada
pięknie wygląda ...........i z pewnością jest przepyszne
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinię, zapewniam, że jest pyszne. Pozdrawiam Tapenda
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń