To ulubione ciasto mojej młodszej córki, zwolenniczki malin, lekkich i niezbyt słodkich wypieków. Można użyć świeżych (w sezonie) lub mrożonych malin. Ciasto jest pyszne i ładnie
prezentuje się na stole. Zachwyci najwybredniejszego gościa.
CIASTO:
· 6 żółtek
· 30 dkg mąki
· 15 dkg cukru
· 20 dkg margaryny
· 1 torebka cukru waniliowego,
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Utrzeć margarynę z cukrem na gładką masę, dodać żółtka, wanilię, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Całość zmiksować i podzielić na dwie części. A następnie rozsmarować na 2 blachy (o wymiarach 28 x 39 cm). Na jedną z nich wyłożyć bezę i upiec w temp 160 stop.
(termoobieg) przez ok. 20 minut.
BEZA:
· 6 białek,
· 30 dkg cukru
· 1 opakowanie płatków migdałowych (100g)
Białka ubić z cukrem i wyłożyć na jedną blachę z rozsmarowanym ciastem, a następnie beze posypać płatkami migdałowymi.
MASA:
· 800 ml kremówki (30%)
· 3 łyżki cukru pudru
Ubić i podzielić na dwie części. Do każdej dodać 1½ łyżki żelatyny rozpuszczonej w wodzie.
· 2 galaretki malinowe ( przygotować według przepisu na opakowaniu)
· 0.5 kg malin ( ja użyłam mrożonych)
ZŁOŻENIE PLACKA:
1 ciasto,
½ porcji śmietany
maliny
galaretka
½ porcji śmietany
na wierzch ciasto z bezą
naprawdę pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńrozumiem nazwę, rzeczywiście, jak patrzę na to ciacho to mam ochotę westchnąć, ach jakie piękne, ach jakie musi być pyszne itd.:)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale :), kawałek lata na talerzu
OdpowiedzUsuńCudowne, ach cudowne!
OdpowiedzUsuńMniam... mniam... aż ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje! :D
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. Takie słodkie wspomnienie lata i wyczekiwanie tego, które ma nadejść. Pychotka :).
OdpowiedzUsuńPyszne i wiem co piszę :-)
OdpowiedzUsuńHm... będę musiała pokombinować nad wykonaniem tego w wersji light ;) Zobaczymy czy się uda - trzymać kciuki!
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że się uda wersja light :).
OdpowiedzUsuńDziękuję za przemiłe komentarze i pozdrawiam:)
Uwielbiamy ciasta z malinami:)
OdpowiedzUsuńZapisuje sobie przepis i na pewno upiekę.
rewelacyjnie wygląda...;)
OdpowiedzUsuń