sobota, 21 stycznia 2012

Princesska



To ciasto dla Wszystkich miłośników czekolady, wafelków, orzechów i eksperymentów w kuchni. „Princesska” nie jest trudna. Pieczemy dwa ciasta, przekładamy kremem, polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy kawałkami orzechów lub migdałów (według uznania). Ciekawe połączenie zapewnia przyjemność dla naszych kubków smakowych.


Ciasto I :
· 6 białek
· ¾ szklanka cukru
· 100 g wiórków kokosowych
· 100 g posiekanych orzechów włoskich
· 60 g płatków migdałowych
· 6 małych wafelków Prince Polo (posiekać)


Białka ubić z cukrem do uzyskania sztywnej konsystencji. Wszystkie sypkie składniki wymieszać łyżką w osobnej misce. Za pomocą rózgi delikatnie połączyć wszystkie składniki (dodając do białek partiami sypkie składniki). Całość wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę (28 x 39 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (TERMOOBIEG) na 20 minut.

Ciasto II :
· 2 szklanki mąki
· 1 szklanka cukru
· ¾ szklanki oleju
· 2 jaja
· 1 szklanka mleka
· 3 łyżki kakao
· 2 łyżki dżemu (obojętnie jakiego)
· 1 łyżeczka sody
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystko zmiksować i wyłożyć na wysmarowana tłuszczem formę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (TERMOOBIEG) przez około 40 minut.

Krem:
· 3 żółtka
· 750 g serka Mascarpone
· 4 łyżki cukru pudru

Za pomocą miksera utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce ser.
„Ciasto II” smarujemy kremem, nakładamy „Ciasto I” i delikatnie dociskamy. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi np. migdałami. Przed podaniem wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...