…herbatka z cytrynką, albo pachnąca kawa i małe „co nie co” zimowym popołudniem. Oto przepis na kruche i pyszne ciasteczka.
CIASTO:
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 3 szczypty soli
- 100 g mielonych migdałów
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 jajo
- 300 g mąki
SPOSÓB WYKONANIA:
Ucieramy masło z cukrem, solą, migdałami, wiórkami kokosowymi i jajkiem. Wsypujemy przesianą mąkę i zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godziny. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-5 mm. Wykrawamy kształty za pomocą foremek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy ciasteczka, a następnie za pomocą pędzelka smarujemy je roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypujemy cukrem lub wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do nagrzanego (180 stopni - termoobieg) piekarnika i pieczemy ok. 10 minut.
Prezentują się cudnie i pewnie tak też smakują:)
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyglądają uroczo, aż chciałoby się sięgnąć po jedno:)
OdpowiedzUsuńCzy da się zrobić wersję przepisów do druku?bardzo by się przydała.
OdpowiedzUsuń