Kiedy byłam na zakupach w sklepie IKEA, moje córki namówiły mnie na kupno paczki cukierków DAIM... i tak rozpoczęła się moja „miłość” do tych słodyczy. Potem, kiedy przeglądałam różne strony internetowe natknęłam się na oryginalny przepis - autorstwa Dorotuś - pyszny, delikatny o bardzo ciekawym składzie SERNIK, z wykorzystaniem wspomnianych wcześniej cukierków. Zachęcam do upieczenia tego ciasta w mojej wersji.
FORMA: okrągła (24cm),silikonowa
SKŁADNIKI NA SPÓD:
· jedno opakowanie ciastek DIGESTIVE
· 100g masła
· 50g posiekanych cukierków DAIM
Ciastka rozdrabniamy na piasek i dodajemy roztopione masło oraz posiekane cukierki. Wymieszaną masę przesypujemy do formy i uklepujemy łyżką, żeby powstał spód. Wkładamy do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.
MASA SEROWA:
· 1 kg twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie (lub sera twarogowego śmietankowego)
· 1 niepełna szklanka cukru
· 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
· 2 łyżki kaszy manny
· 3 jajka
· 150 ml kwaśnej śmietany 18%
· 150 ml śmietany kremówki
· 1paczkę cukru waniliowego
· 100 g posiekanych batoników DAIM
Mikserem ucieramy ser, cukier, kaszkę, budynie (wsypujemy prosto z paczki), cukier waniliowy i śmietany do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal ucieramy. Potem dokładamy cukierki i ubite na sztywno białka. Wyłączamy mikser, a za pomocą rózgi delikatnie wszystkomieszamy i przelewamy do tortownicy, na przygotowany spód. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Po upieczeniu czekamy aż ostygnie, a następnie schładzamy go w lodówce (najlepiej przez całą noc).
· 1 kg twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie (lub sera twarogowego śmietankowego)
· 1 niepełna szklanka cukru
· 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
· 2 łyżki kaszy manny
· 3 jajka
· 150 ml kwaśnej śmietany 18%
· 150 ml śmietany kremówki
· 1paczkę cukru waniliowego
· 100 g posiekanych batoników DAIM
Mikserem ucieramy ser, cukier, kaszkę, budynie (wsypujemy prosto z paczki), cukier waniliowy i śmietany do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal ucieramy. Potem dokładamy cukierki i ubite na sztywno białka. Wyłączamy mikser, a za pomocą rózgi delikatnie wszystkomieszamy i przelewamy do tortownicy, na przygotowany spód. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Po upieczeniu czekamy aż ostygnie, a następnie schładzamy go w lodówce (najlepiej przez całą noc).
WIERZCH SERNIKA:
· 200g masy kajmakowej najlepiej z puszki
· 0,25 l kremówki
· śmietan-fix + 2łyżki cukru pudru+ 1 łyżeczkę cukru waniliowego – wszystko wymieszać w miseczce i dosypywać po łyżce do ubijanej kremówki
· 100g posiekanych cukierków DAIM
Masę kajmakową rozsmarować na wierzchu schłodzonego sernika, a następnie
wyłożyć ubitą na sztywno kremówkę. Całość ozdobić posiekanymi cukierkami.
· 200g masy kajmakowej najlepiej z puszki
· 0,25 l kremówki
· śmietan-fix + 2łyżki cukru pudru+ 1 łyżeczkę cukru waniliowego – wszystko wymieszać w miseczce i dosypywać po łyżce do ubijanej kremówki
· 100g posiekanych cukierków DAIM
Masę kajmakową rozsmarować na wierzchu schłodzonego sernika, a następnie
wyłożyć ubitą na sztywno kremówkę. Całość ozdobić posiekanymi cukierkami.
Wygląda imponująco:) cos dla miłośniczki czekolady:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy:)
OdpowiedzUsuńSuper, lubię takie rozwiązania i kombinacje, świetny dobór smaków, a efekt końcowy bardzo elegancki:-).
OdpowiedzUsuńKuszący! I ładnie ozdobiony:)
OdpowiedzUsuń