niedziela, 4 marca 2012

Muffinki z nutellkowym zakrętaskiem


Któż nie lubi NUTELLKI???
Znam wielu uzależnionych :). Oto następny przepis na słodkie „co nieco” do kawy. Przepis na te delikatne z czekoladowo-orzechową nutą babeczki jest nieskomplikowany, a użycie miksera skróci ich czas przygotowania.






SKŁADNIKI:

140 g masła
¾ szklanki cukru pudru
3 jaja
1 torebka cukru waniliowego
1 i ½ szklanki mąki (ja użyłam wrocławskiej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
NUTELLA – płaska łyżeczka do każdej babeczki

SPOSÓB WYKONANIA:
Masło z cukrem utrzeć mikserem na puszysta masę. Dodać cukier waniliowy i dalej ucierając wbijać po jednym jajku (masa może się ważyć, ale to nic). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do masy i zmiksować. Ciasto przełożyć do papilotek (ok.12sztuk) do ¾ wysokości. Na górę każdej nałożyć po łyżeczce nutelli, a patyczkiem przemieszać ją z ciastem tworząc esy-floresy. Muffinki piec w temperaturze 160°C (termoobieg) przez ok.25 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...