To jeden ze starszych i sprawdzonych przepisów rodzinnych o ciekawym smaku oraz wyglądzie. Nie jest słodki ani mdły, a połączenie orzechów i czarnej porzeczki trafia w kubki smakowe gości. Ten lekki torcik rozpływa się w ustach … cudowny smak!!!
BISZKOPT:
10 jaj
¾ szklanki cukru
10 łyżek zmielonych orzechów włoskich
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem (na sztywno), dodać żółtka (po jednym), a następnie w osobnej miseczce wymieszać produkty sypkie i delikatnie połączyć za pomocą rózgi z masą jajeczną. Całość przełożyć do tortownicy (Ø 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp.ok 160°C (TERMOOBIEG) przez ok. 25-30 minut.
MASA:
800 ml kremówki (30%)
3 łyżki cukru pudru
4 śmietan-fixy
Całość zmiksować do uzyskania „sztywnej” konsystencji.
WIERZCH CIASTA:
1 słoik (0,9l) owoców czarnej porzeczki - odsączyć na sicie.
ZŁOŻENIE CIASTA:
Wystudzone ciasto przekroić na 2 krążki i przełożyć masą śmietanową. Wierzch i boki tortu też posmarować masą, a następnie wyłożyć odcedzone owoce. Udekorować posiekanymi orzechami i płatkami migdałowymi. Smacznego :)
piękny tort !
OdpowiedzUsuńWspaniały! Obstawiam, że mi się przyśni!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń