czwartek, 12 kwietnia 2012

Wątróbka po wenecku

Niespodziewanie okazało się, że w sklepie będzie wątróbka cielęca. Wpisałam się na stosowaną listę oczekujacych i kiedy wróciłam do domu, już z samego progu informowałam Franco, że trzeba " odkurzać" przepisy na wątróbkę, bo prawdopodobnie  za tydzień będzie uczta.
A gdyby jej nie przywieziono.....???  Strach myśleć, to mogło by się skończyć frustracją J  
7 dni trwały dyskusje na temat sposobu przygotowania przysmaku. Ostatecznie, choć lobbowałam za przyrządzeniem z dodatkiem masła i szałwii ( następnym razem), „dziwną demokracją”  stanęło na przygotowaniu na sposób wenecki- też z masłem i czerwonym winem.




Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ






składniki:
·       30-40 dkg wątróbki cielęcej
·       1 duża cebula
·       pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
·       łyżka masła
·       6-10 łyżek oliwy z oliwek extravergine
·       sól i czarny mielony pieprz do smaku

sposób przyrządzenia:
Wątróbkę należy dokładnie oczyścić z błon i pokroić na 3-4 mm plasterki. Do średnio rozgrzanej oliwy dodać masło i rozpuścić na patelni. Cebule pokroić na grube cząstki i zeszklić.  Kiedy cebula będzie gotowa dodać plasterki wątróbki wino oraz pieprz. Przypiekać na ostrym ogniu przez kilka minut do całkowitego odparowania wina. Osolić tuż przed podaniem. Podawać z bagietką.

3 komentarze:

  1. Szkoda, że u mnie w domu nikt nie lubi wątróbki. Przepis brzmi bardzo smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do watrobki przekonalam sie calkiem niedawno, wiec nadal szukam mojego idealnego sposobu na nia. Moze to bedzie ten?

    OdpowiedzUsuń
  3. och, jak ja uwielbiam wątróbkę!
    właśnie wczoraj o niej myślałam. jak dobrze, że przepis jest szybki i nieskomplikowany. a moi domownicy także niezmiernie lubią podroby. oj, będzie obiad, oj będzie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...