Kolejną
propozycją Tapendy jest ciasto łączące w sobie kilka smaków:
kokosowy,
miodowy ,śmietanowy, kajmakowy, orzechowy i powideł
śliwkowych…zapraszamy!!!
CIASTO:
·
6
żółtek
·
30
dkg mąki
·
1
łyżka cukru
·
2-3
łyżki miodu
·
25
dkg margaryny
·
1
łyżeczka proszku do pieczenia
·
2
-3 łyżeczki przyprawy do piernika
Utrzeć margarynę z cukrem i miodem na
gładką masę, dodać żółtka, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia
wymieszany z mąką. Całość zmiksować i podzielić na dwie części. A następnie rozsmarować na 2 blachy (o wymiarach 28 x 39 cm). Piec w temp.160 °C (termoobieg)
przez ok. 20 minut
BEZA:
·
6
białek,
·
30
dkg cukru
·
1
opakowanie wiórek kokosowych (200g)
Białka ubić z cukrem na sztywno, a
następnie dodać wiórki i delikatnie wymieszać rózgą. Bezę wyłożyć na blachę (o wymiarach 28 x 39 cm). Piec w temp.160 °C (termoobieg) przez ok. 25
minut.
MASA ŚMIETANOWA:
·
500
ml śmietany 30%
·
2
śmietan-fixy
·
2
płaskie łyżki cukru pudru
·
1
łyżeczki cukru waniliowego
Zrobić według przepisu na opakowaniu
śmietan-fixu.
- gotowa z puszki
- 1 słoik
- ok. 100g
ZŁOŻENIE CIASTA:
Hmm, hmm, hmmm, ale pychota! wspaniałe, do tego mała czarna;)
OdpowiedzUsuńTapenda
UsuńDokładnie tak :)
Pozdrawiamy!!!
Co to to nie!
OdpowiedzUsuńNie zgadzam się byście używały kajmak, bo ja go uwielbiam tak przepotwornie, że całe takie ciasto bym zjadła na raz, no może na 2 razy.
I teraz mnie będzie kusiło, bym je zrobiła... i zjadła. A przecież lato idzie i trzeba dbać, choć trochę, o linię :)
W dodatku powidła śliwkowe. Również moje ulubione...
Chyba przestanę do Was zaglądać, za dobrze gotujecie i za bardzo chce mi się to wszystko zjeść :)
Serdeczności,
Edith
Tapenda
UsuńNie ma takiej opcji Edith :)... już teraz bez Ciebie ani rusz:)
Pozdawiamy festiwalowo:):)
Ciasteczko super, troche grzesznie przed bikini sezonem
OdpowiedzUsuńTapenda
Usuń...eeeee kawałeczek ciacha bikini nie zaszkodzi...
Pozdrawiamy:):)
Tam jest stanowczo za dużo dobrych rzeczy. Ale jak grzeszyć to na całego;)
OdpowiedzUsuńMalwino masz rację:) Pozdrówki:):)
UsuńAle smacznie wygląda to ciacho!
OdpowiedzUsuńDzięki Kamilo:)
UsuńPozdrawiamy :):)
Kuszaco wyglada! Jak grzeszyc, to pelna para :)
OdpowiedzUsuńTapenda
UsuńZgadzamy się w 100% z Tobą Kochana:)
Pozdrawiamy!
Ile smaków! :)Ciekawe jak smakuje takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńTapenda
UsuńNam baaardzo:)
Gorąco polecamy i pozdrawiamy Justka:):)
ile tu dobrego na raz ....i wszystko to lubię:) dodatkowo ciacho pysznie się prezentuje:) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńTapenda
UsuńDziękujemy i festiwalowo pozdrawiamy:):)
Ja kiedyś jadłam bardzo podobne ciasto u cioci i tak mi smakowało, niebo w gębie normalnie!
OdpowiedzUsuń:):)
UsuńGorąco pozdrawiamy!
festiwal smaków to świetna nazwa, bo czegóż tu nie ma i to na dodatek same pyszności, pięknie to wszystko wygląda :)
OdpowiedzUsuńTapenda
UsuńMartex dziękujemy za przesympatyczny komentarz:)
Pozdrawiamy i zapraszamy do zaglądania na Tapendę :):)
dla każdego coś dobrego:)
OdpowiedzUsuńTapenda
UsuńDokładnie tak:) Pozdrawiamy i zapraszamy:):)
Wow - ile tam warstw... ciekawe czy można zjeść więcej niż jeden kawałek ;)
OdpowiedzUsuńTapenda
UsuńWidziałyśmy, że co niektórzy na dwóch nie poprzestali:)
Serdecznie pozdrawiamy:):)
Można zjeść więcej niż jeden kawałek...
OdpowiedzUsuńfestiwal smaków = poezja smaków
pozdrawiam Was dziewczyny
buziak
Tapenda
Usuń...poezja smaków też pięknie:):)
Słodko pozdrawiamy!!! ;)
znakomite połączenie! równie rewelacyjnie się prezentuje
OdpowiedzUsuńTapenda
UsuńDziękujemy:):)
Pozdrawiamy serdecznie!!!