W ogródku Tapendy pojawiły
się szczypiorek i rzodkiewki. Zaraz więc zostały wykorzystane do lekkiej i
zdrowej sałatki, którą można zabrać np. na majowy piknik, albo jako przekąskę
do pracy.
SKŁADNIKI:
1 pęczek rzodkiewek
1 ogórek świeży
1 słoik selery konserwowej
mieszanka świeżych sałat
mały pęczek szczypiorku
DRESSING:
2-3 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżki octu jabłkowego
½ łyżki musztardy chrzanowej
kilka kropel cytryny
sól, pieprz i cukier do
smaku
Wszystkie składniki
dressingu łączymy dokładnie je mieszając.
WYKONANIE:
Odsączony seler pokroić na
krótsze części, a rzodkiewki i ogórki w plasterki. Gotową mieszankę sałat
wyłożyć do miski dodać przygotowane warzywa. Całość polać przygotowanym
dressingiem i delikatnie wymieszać. Wierzch sałatki posypać posiekanym
szczypiorkiem. Smacznego!
Lekka i wiosenna. Takie lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńLubie takie wiosenne salatki!
OdpowiedzUsuńZapachniało wiosną. Bardzo ładnie wygląda i ten szczypiorek przewiązany wstążeczką taki śliczny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Was serdecznie,
Edith
Tapenda
OdpowiedzUsuńPrzepadamy za sałatkami...wkrótce następne:)
Pozdrawiamy wiosennie!
Nie dość, że smaczne, to jeszcze bardzo zdrowe :)
OdpowiedzUsuń