Orecchiete to jedna z naszych ulubionych past.
Właściwie, to musiałabym pisać to samo przy okazji wszystkich makaronów, ale jest wyjątek, nie jest nam po drodze z fusilli, nawet nie wiem dokładnie dlaczego; po prostu nie kupujemy go od zawsze.
A powracając do orecchiette, bardzo dobrze komponują się
z brokułem. Dodaliśmy odrobinę szynki długodojrzewającej, trochę dodatków i przypraw..... i był szał :)
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij
TUTAJ
Błagam Was, tylko nie "pasta"...
OdpowiedzUsuńA swoją drogą jestem bardzo ciekawa, jak smakuje szybka długodojrzewająca :D
trudno mi się ustosunkować do twojego komentarza. Wydaje się być negujący, ale nie wiem, na co się powołujesz.Z tego powodu nie chcę wszczynać niepotrzebnej polemiki :P
UsuńPozdrawiamy Tapenda
W liście składników jest zabawna literówka :)
UsuńMam nadzieję, że szybek nie jadacie, bo to może być niebezpieczne.
"szybka" szynka POPRAWIONA ha ha ha
UsuńDzięki
Pozdrawiamy Tapenda
a dlaczego nie makaron po prostu..?
UsuńDobre pytanie :)
UsuńOdpowiedź jest następująca: wiele naszych przepisów pochodzi z kuchni włoskiej, którą trochę czujemy, a zatem nie stosujemy uogólnień. "Makaron z brokułem" było by to uogólnieniem. Wszystkie przepisy na makarony, które są publikowane na Tapenda zalecają konkretny rodzaj makaronu, który jest we Włoszech popularny, lubiany, tradycyjny z danym sosem, czy dodatkami. Tak ma się sprawa np. z orecchiette i brokułami. Zawsze jednak ostateczny wybór makaronu zależy od indywidualnych preferencji.
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Dziękuje:) to ja zrobie za chwile ze świderkami:)
Usuńbardzo cieszę się, że trafiłam na Waszą stronę
i też z pewnością wyjdzie pysznie z fusilli.
UsuńProszę wpaść do nas w przyszłych daniach. Akurat to dania pojawi się wkrótce na stronie w konwencji " krok po kroku"
Powiadomimy o tym na naszym fanpage`u na FB
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Kolejny świetny przepis!
OdpowiedzUsuńIdealnie się składa, bo mam akurat San Daniele w lodówce i zastanawiałam się jak ją podać, żeby było inaczej niż dotychczas. Teraz już wiem, dziękuję za fajny pomysł :)
Z sobotnimi pozdrowieniami,
Edith
San Daniele, masz w lodówce.... Szczęściara :D !
UsuńPozdrawiamy Tapenda
Świetna propozycja na obiad. Zapisane do zrobienia :]
OdpowiedzUsuńGAbi W.
OdpowiedzUsuńNiestety musiałyśmy moderować twój komentarz. Być może miałaś dobrą wolę, jednak uznałyśmy go za reklamę pewnego producenta. Zostawiamy jednak twój przepis:
Gabi W. pisze:
Jeśli można podaję mój przepis, podobny ale trochę uproszczony. Brukuł gotujemy i rozgniatamy widelcem, pokrojoną w paski szynkę podsmażamy na oliwie. Dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy tyle gęstej śmietanki, aby powstała papka. Dodajemy ugotowany aldente makaron.
Pozdrawiamy zespół
Tapendy
Przepraszam, faktycznie nie pomyślalam, że nie powinnam podawać żadnych nazw. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że po raz pierwszy zamieściłam komentarz i to nie tylko na tym bloogu, ale w ogóle. Korzystam z Waszych przepisów, zresztą z pełną satysfakcją. za co bardzo dziękuję. Pozdrawiam serdecznie.
Usuńspox :D
UsuńDziękujemy, że się u nas zadomowiłaś :)
Pozdrawiamy serdecznie
Zespół Tapenda