poniedziałek, 14 maja 2012

Majowa sałatka


W ogródku Tapendy pojawiły się szczypiorek i rzodkiewki. Zaraz więc zostały wykorzystane do lekkiej i zdrowej sałatki, którą można zabrać np. na majowy piknik, albo jako przekąskę do pracy.



SKŁADNIKI:

1 pęczek rzodkiewek
1 ogórek świeży
1 słoik selery konserwowej
mieszanka świeżych sałat
mały pęczek szczypiorku



DRESSING:

2-3 łyżki oliwy z oliwek
½  łyżki octu jabłkowego
½  łyżki musztardy chrzanowej
kilka kropel cytryny
sól, pieprz i cukier do smaku

Wszystkie składniki dressingu łączymy dokładnie je mieszając.



WYKONANIE:

Odsączony seler pokroić na krótsze części, a rzodkiewki i ogórki w plasterki. Gotową mieszankę sałat wyłożyć do miski dodać przygotowane warzywa. Całość polać przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszać. Wierzch sałatki posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Lekka i wiosenna. Takie lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie takie wiosenne salatki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapachniało wiosną. Bardzo ładnie wygląda i ten szczypiorek przewiązany wstążeczką taki śliczny :)

    Pozdrawiam Was serdecznie,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  4. Tapenda
    Przepadamy za sałatkami...wkrótce następne:)
    Pozdrawiamy wiosennie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie dość, że smaczne, to jeszcze bardzo zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...