piątek, 4 maja 2012

Niby normalny sernik ...


Czytając składniki można stwierdzić, że to klasyczny sernik. Nic bardziej mylnego!!! Zagłębiając się w sposób wykonania stwierdzamy zupełnie coś innego. Pewnie wytrawne blogerki już spotkały się z takim przepisem. Dla mnie była to nowość. Sernik pulchny, delikatny wykończyłam masą toffi i kremówką, a dekoracje stanowiły znane cukierki DAIM. Przeprowadziłam eksperyment robiąc dwa serniki. Bazowałam na tych samych produktach, ale zmieniałam sposób wykonania. Finał??? Komisja w składzie RODZINKA stwierdziła jednogłośnie, że jednak czuć duuużą różnicę i przyznała właśnie tej wersji sernika I miejsce:) Zapraszam!



SKŁADNIKI:

Masa serowa:

1,5 kg sera tłustego (zmielonego)
½ kostki tłuszczu (np. Kasi)
2 szklanki cukru
10 jaj
2 budynie śmietankowe (bez cukru)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 torebka cukru waniliowego



Spód sernika:

2 jaja
½ kostki tłuszczu (np.Kasi)
½ szklanki cukru
1 szklanka mąki krupczatki
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Wierzch sernika:

1 puszka gotowej masy toffi
400 ml śmietany 30%
2 śmietan-fixy
2 płaskie łyżki cukru pudru



SPOSÓB WYKONANIA:

Spód sernika:

2 całe jaka ubić z ½ szklanki cukru, a następnie dodawać po kawałku margarynę, potem pozostałe sypkie składniki wymieszać i dodać. Wszystko zmiksować na gładką masę. Na blachę (o wymiarach 28 x 39 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę.

Masa serowa:

10 żółtek ubić z cukrem ( do białości), dodać po kawałku tłuszczu, potem cukier waniliowy, budynie, mąkę ziemniaczaną a na koniec dopiero ser. Wszystko delikatnie mieszając (wolne obroty miksera). W osobnym naczyniu ubić pianę z 10 białek z odrobiną cukru  i połączyć ją za pomocą rózgi z masą serową. Przygotowany w ten sposób ser wykładamy na przygotowany spód i pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180°C. Ser powinien popękać na wierzchu. Kiedy już ostygnie (najlepiej następnego dnia) smarujemy jego wierzch gotową masą toffi, a na to wykładamy ubitą kremówkę z cukrem i śmietan-fixem. Całość dekorujemy posiekanymi cukierkami DAIM.

9 komentarzy:

  1. rzeczywiście, lekka różnica jest! ciekawe, czy w smaku? ciekawe, czy Twoja rodzinka miała rację.
    muszę sama to sprawdzić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam.....
    Jakie to musi być smaczne... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smacznie! uwielbiam-y serniki... trzeba go zrobić i zobaczyć co to za różnica w smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada swietnie, ale te smietan-fixy troche mnie przerazaja ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. No nie powiem, wygląda baardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezawodne ciasto. Wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękujemy za przesympatyczne komentarze. Jest nam baaaardzo miło,że zaglądacie do nas :). Zapraszamy i pozdrawiamy Was serdecznie!!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...