sobota, 9 czerwca 2012

...babeczki i truskaweczki...


to przepis na ciasto majonezowe, które w 99% udaje się i wszystkim smakuje. Jego puszystość połączona, z lekko słodką śmietaną (30%) o waniliowej nutce oraz delikatnym i wyrafinowanym smakiem truskawek sprawia niesamowite reakcje kubków smakowych. Miłych doznań!!!




SKŁADNIKI:

5 jaj
¾ szklanki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe (bez cukru)
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 czubate łyżki majonezu
2 krople zapachu cytrynowego

Proporcja na:

podłużną foremkę do babki (o wymiarach: 32cm x 10cm) i
formę do muffinek 12szt.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wysmarować tłuszczem podłużną foremkę do babki (o wymiarach: 32cm x 10cm) i wysypać bułką tartą, a formę do muffinek wyłożyć papilotami.. Za pomocą miksera ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle intensywnie ubijając. Do masy jajecznej dodać majonez i za pomocą rózgi delikatnie wymieszać. W osobnej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki i przesiać je. Dodawać do masy małymi porcjami ciągle mieszając rózgą. Na końcu wlać kilka kropel zapachu cytrynowego. Przełożyć do foremek i piec ok.30 minut w temperaturze 160°C (termoobieg) – najlepiej do tzw. suchego patyczka.

 

MASA ŚMIETANOWA:

400 ml śmietany (30%)
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 opakowania śmietan-fixu

Przygotować według przepisu na opakowaniu śmietan-fixa.



PRZYGOTOWANIE:

Zimne ciasto przekroić wzdłuż (to z formy babkowej i każdego muffinka). Za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć ubitą na sztywno śmietanę. Ok.0,5 kg truskawek pokroić w plasterki i wyłożyć nimi wysmarowane kremówką ciasto z podłużnej formy, a na połówkach muffinów formować czteropłatkowe kwiatki. Na „podłużne” ciasto wyłożone plasterkami truskawek wykładamy pozostałą część śmietany i przykrywamy drugą częścią. Lekko dociskamy. Posypujemy cukrem pudrem i na wierzch układamy 5 najładniejszych babeczek. Całość dekorujemy listkami mięty i cukrowymi motylkami. Przed podaniem włożyć na ok. 1 godziny do lodówki. Smacznego!!!

30 komentarzy:

  1. jak smakuje takie ciacho? czuć w ogóle majonez? pięknie ozdobione :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tapenda
      ciasto jest puszyste i wilgotne, a majonezu nie czuć...bez obaw:)
      Pozdrawiamy:);)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy przepis. I też jestem ciekawa smaku ciasta :) Szkoda, że nie widać go w przekroju. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tapenda
      Fuchsia, fotka przekroju miała być...ale degustacja przybrała nieoczekiwany obrót i wszystko zniknęło:(
      Obiecujemy poprawę:)
      Pozdrawiamy!

      Usuń
  3. Bardzo mi się podoba to ciasto! Ślicznie wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tapenda
      Dziękujemy :):) i pozdrawiamy serdecznie!

      Usuń
  4. Bardzo smakowicie wyglada to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tapenda
      Dziękujemy Jolanto:):)
      Pozdrawiamy ciepło!

      Usuń
  5. Jadłam raz babkę majonezową w wykonaniu Mamy mojego Chłopaka i przyznam, że była pyszna! W ogóle nie czuć majonezu a jest bardzo wilgotna a zarazem puszysta :)
    A tutaj jeszcze w otoczce truskawek i kremu, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy Madzialena:):)
      Serdecznie pozdrawiamy i zapraszamy :):)

      Usuń
  6. jakaz ona cudowna i piekna:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy baaardzo i również pozdrawiamy:):)

      Usuń
  7. Ślicznie wygląda! Niesamowicie apetycznie, wcale się nie dziwię, że tak szybko zniknęło :)

    Z życzeniami udanego weekendu,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O weekend należy do udanych...
      powiew bryzy morskiej i promyki słonka przesyłamy i pozdrawiamy Edith :):)
      Dziękujemy Kochanan za komentarz!!!

      Usuń
  8. Ulalala co za śliczności

    OdpowiedzUsuń
  9. Raj dla oczu, uczta dla podniebienia! Choć generalnie unikam majonezu w kuchni, to w tym przypadku jestem w stanie przekonać się do niego! Zwłaszcza, że jest to dość niecodzienne połączenie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, jeżeli chodzi o połączenie:) Majonez zastępuje tutaj generalnie tłuszcze...ale wywiazuje sie w 110%!!!
      Pozdrawiamy:):)

      Usuń
  10. Wygląda wspaniale! Znam wypieki z majonezem, są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tapenda
      Baaaardzo sie cieszymy, że wiesz o czym piszemy :):)
      Pozdrawiamy serdecznie:):)

      Usuń
  11. ciasta z majonezem jeszcze nie jadłam - najwyraźniej najwyższy czas to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tapenda
      Ma-gdo zachęcamy do wypróbowania!!!
      Pozdrawiamy i zapraszamy:):)

      Usuń
  12. Pięknie wygląda! Uwielbiam takie połączenia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O my też, Beatrice!!! :)
      dziękujemy i zapraszamy do zaglądania do nas :):)

      Usuń
  13. Tapenda
    :)
    Kolory na czasie;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wypróbuje , już mam przepis:) napiszę czy mi się udało :)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. wszędzie truskawki na różne sposoby. Lubię to!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale pyszności:) majonezowego biszkoptu nie jadłam jeszcze. Szalejecie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...