to przepis na ciasto
majonezowe, które w 99% udaje się i wszystkim smakuje. Jego puszystość
połączona, z lekko słodką śmietaną (30%) o waniliowej nutce oraz delikatnym i
wyrafinowanym smakiem truskawek sprawia niesamowite reakcje kubków smakowych.
Miłych doznań!!!
SKŁADNIKI:
5 jaj
¾ szklanki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe (bez
cukru)
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
4 czubate łyżki majonezu
2 krople zapachu
cytrynowego
Proporcja na:
podłużną foremkę do babki
(o wymiarach: 32cm x 10cm) i
formę do muffinek 12szt.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wysmarować tłuszczem
podłużną foremkę do babki (o wymiarach: 32cm x 10cm) i wysypać bułką tartą, a
formę do muffinek wyłożyć papilotami.. Za pomocą miksera ubić białka z cukrem
na sztywną pianę. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle intensywnie
ubijając. Do masy jajecznej dodać majonez i za pomocą rózgi delikatnie
wymieszać. W osobnej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki i przesiać je.
Dodawać do masy małymi porcjami ciągle mieszając rózgą. Na końcu wlać kilka
kropel zapachu cytrynowego. Przełożyć do foremek i piec ok.30 minut w
temperaturze 160°C (termoobieg) – najlepiej do tzw. suchego patyczka.
MASA ŚMIETANOWA:
400 ml śmietany (30%)
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 opakowania śmietan-fixu
Przygotować według przepisu na opakowaniu śmietan-fixa.
PRZYGOTOWANIE:
Zimne ciasto przekroić
wzdłuż (to z formy babkowej i każdego muffinka). Za pomocą rękawa cukierniczego
nałożyć ubitą na sztywno śmietanę. Ok.0,5 kg truskawek pokroić w plasterki i
wyłożyć nimi wysmarowane kremówką ciasto z podłużnej formy, a na połówkach
muffinów formować czteropłatkowe kwiatki. Na „podłużne” ciasto wyłożone
plasterkami truskawek wykładamy pozostałą część śmietany i przykrywamy drugą
częścią. Lekko dociskamy. Posypujemy cukrem pudrem i na wierzch układamy 5
najładniejszych babeczek. Całość dekorujemy listkami mięty i cukrowymi
motylkami. Przed podaniem włożyć na ok. 1 godziny do lodówki. Smacznego!!!
jak smakuje takie ciacho? czuć w ogóle majonez? pięknie ozdobione :)
OdpowiedzUsuńTapenda
Usuńciasto jest puszyste i wilgotne, a majonezu nie czuć...bez obaw:)
Pozdrawiamy:);)
Bardzo ciekawy przepis. I też jestem ciekawa smaku ciasta :) Szkoda, że nie widać go w przekroju. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTapenda
UsuńFuchsia, fotka przekroju miała być...ale degustacja przybrała nieoczekiwany obrót i wszystko zniknęło:(
Obiecujemy poprawę:)
Pozdrawiamy!
Bardzo mi się podoba to ciasto! Ślicznie wyszło:)
OdpowiedzUsuńTapenda
UsuńDziękujemy :):) i pozdrawiamy serdecznie!
Bardzo smakowicie wyglada to ciasto:)
OdpowiedzUsuńTapenda
UsuńDziękujemy Jolanto:):)
Pozdrawiamy ciepło!
Jadłam raz babkę majonezową w wykonaniu Mamy mojego Chłopaka i przyznam, że była pyszna! W ogóle nie czuć majonezu a jest bardzo wilgotna a zarazem puszysta :)
OdpowiedzUsuńA tutaj jeszcze w otoczce truskawek i kremu, pyszności :)
Dziękujemy Madzialena:):)
UsuńSerdecznie pozdrawiamy i zapraszamy :):)
jakaz ona cudowna i piekna:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dziękujemy baaardzo i również pozdrawiamy:):)
UsuńŚlicznie wygląda! Niesamowicie apetycznie, wcale się nie dziwię, że tak szybko zniknęło :)
OdpowiedzUsuńZ życzeniami udanego weekendu,
Edith
O weekend należy do udanych...
Usuńpowiew bryzy morskiej i promyki słonka przesyłamy i pozdrawiamy Edith :):)
Dziękujemy Kochanan za komentarz!!!
Ulalala co za śliczności
OdpowiedzUsuńTapenda
Usuń;-D
Pozdrówki!!!!
Raj dla oczu, uczta dla podniebienia! Choć generalnie unikam majonezu w kuchni, to w tym przypadku jestem w stanie przekonać się do niego! Zwłaszcza, że jest to dość niecodzienne połączenie...
OdpowiedzUsuńPrawda, jeżeli chodzi o połączenie:) Majonez zastępuje tutaj generalnie tłuszcze...ale wywiazuje sie w 110%!!!
UsuńPozdrawiamy:):)
Wygląda wspaniale! Znam wypieki z majonezem, są pyszne!
OdpowiedzUsuńTapenda
UsuńBaaaardzo sie cieszymy, że wiesz o czym piszemy :):)
Pozdrawiamy serdecznie:):)
ciasta z majonezem jeszcze nie jadłam - najwyraźniej najwyższy czas to zmienić ;)
OdpowiedzUsuńTapenda
UsuńMa-gdo zachęcamy do wypróbowania!!!
Pozdrawiamy i zapraszamy:):)
Pięknie wygląda! Uwielbiam takie połączenia! :)
OdpowiedzUsuńO my też, Beatrice!!! :)
Usuńdziękujemy i zapraszamy do zaglądania do nas :):)
pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńTapenda
OdpowiedzUsuń:)
Kolory na czasie;)
Wygląda bosko! :))
OdpowiedzUsuńWypróbuje , już mam przepis:) napiszę czy mi się udało :)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwszędzie truskawki na różne sposoby. Lubię to!
OdpowiedzUsuńAle pyszności:) majonezowego biszkoptu nie jadłam jeszcze. Szalejecie:)
OdpowiedzUsuń