wtorek, 26 czerwca 2012

Jagodowa wariacja


Mama mojego męża – moja Teściowa - uwielbia zbierać jagody. Przynosi ich całe litry…mrozi, suszy, gotuje kompoty, robi pyszne pierogi i rozdaje najbliższymJ. Wykorzystałam takie dary i wymyśliłam sobie „Jagodową wariację” ;P.
 ZAPRASZAM!!!








SPÓD CIASTA:

·         200 g ciastek Oreo bez masy, czyli około 280g ciastek z masą

·         100 g masła, roztopionego

Ciastka pokruszyć na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Masą ciasteczkową wyłożyć dno formy o wymiarach 24x34 cm.



MASA SEROWO-ŚMIETANOWO-JAGODOWA:

·         500g sera waniliowego zmielonego (ja użyłam takiego w wiaderku)

·         500ml śmietany 30%

·         2-3 łyżki cukru pudru

·         3-4 łyżki żelatyny

·         ok. 200ml świeżych jagód


MASA ŚMIETANOWA:

·         250 ml śmietany 30%
·         1 łyżka cukru pudru
·         1 opakowanie śmietan-fixu
Zrobić według przepisu na opakowaniu.



Potrzebne będą także:

·         podłużne biszkopty

·         napar kawy

·         2-3 krople olejku migdałowego

·         100g płatków migdałowych lekko uprażonych na patelni



WYKONANIE:

Mikserem ubić śmietanę z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce sera waniliowego. Przygotować żelatynę (według przepisu na opakowaniu) i kiedy przestygnie wlać do masy śmietanowo-serowej. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać jagody, które za pomocą rózgi połączyć z masą. Całość wylać na przygotowany spód ciasteczkowy. Na masie układać zanurzane w naparze kawowo-migdałowym biszkopty. Warstwę biszkoptów przykrywamy masą śmietanową i dekorujemy prażonymi płatkami migdałowymi oraz świeżymi jagodami.

13 komentarzy:

  1. ale cudownie wariujesz! Elu, ciasto to prawdziwa poezja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała ta wariacja jagodowa!

    OdpowiedzUsuń
  3. I te płatki na wierzchu. Prawdziwa poezja;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ bym zjadła takie ciasto!
    Ostatnio wszyscy dookoła wariują na punkcie jagód, a ja ich nigdzie nie mogę dostać:( Jest mi z tego powodu bardzo źle, ale jak już je kupię to zrobię ciasto z Waszego przepisu. Z ciastkami oreo, bo są świetne i pięknie tu pasują :)

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak smakuje tak jak wygląda to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie zjadłabym takie pyszne ciasto:) Muszę poczekać jeszcze trochę na rozpoczęcie sezonu jagodowego.

    OdpowiedzUsuń
  7. WOW! jaki cudowny przepis! Ja też muszę poczekać na jagody, dobrze masz z Teściową;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne! Przepięknie wygląda! Zapisuję do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepysznie wygląda ta Twoja jagodowa wariacja, świetnie się wszystko komponuje, uwielbiam wypieki z jagodami, tylko takiej jagodowej Teściowej brak :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chciałabym tak jagodowo zwariować :) Niebo w gębie i przyznam, że nie mogę się doczekać jak i ja zrobię coś jagodowego, na razie patrzę na takie zdjęcia jak Wasze i moją roladę w wersji wiosennej: http://boronappetit.blogspot.com/2012/03/rolada-biszkoptowa-z-lekkim-jak-puch.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie się prezentuje ta wariacja. Ciesię się, że są już jagody - dziś widziałam je na targu. Muszę też coś z nimi wykombinować - trzeba korzystać z sezonowych darów. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Tapenda
    Jagodowy czas trwa zachęcamy Was do eksperymentowania z tymi ( i innym też:)) owocami!!! Powitajcie WAKACJE na słodko z nutą owocową;D
    Dziękujemy Wam za miłe komentarze i zapraszamy do zaglądania na nasz blog:):)
    Pozdrawiamy Was Wszystkie:):)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...