Mama mojego męża – moja
Teściowa - uwielbia zbierać jagody. Przynosi ich całe litry…mrozi, suszy,
gotuje kompoty, robi pyszne pierogi i rozdaje najbliższymJ.
Wykorzystałam takie dary i wymyśliłam sobie „Jagodową wariację” ;P.
ZAPRASZAM!!!
SPÓD CIASTA:
·
200 g ciastek
Oreo bez masy, czyli około 280g ciastek z masą
·
100 g masła, roztopionego
Ciastka pokruszyć na piasek, wymieszać z
roztopionym masłem. Masą ciasteczkową wyłożyć dno formy o wymiarach 24x34 cm.
MASA SEROWO-ŚMIETANOWO-JAGODOWA:
·
500g sera waniliowego zmielonego (ja użyłam
takiego w wiaderku)
·
500ml śmietany 30%
·
2-3 łyżki cukru pudru
·
3-4 łyżki żelatyny
·
ok. 200ml świeżych jagód
MASA ŚMIETANOWA:
·
250 ml
śmietany 30%
·
1 łyżka cukru
pudru
·
1 opakowanie
śmietan-fixu
Zrobić według przepisu na opakowaniu.
Potrzebne będą także:
·
podłużne biszkopty
·
napar kawy
·
2-3 krople olejku migdałowego
·
100g płatków migdałowych lekko uprażonych na
patelni
WYKONANIE:
Mikserem ubić śmietanę z cukrem na puszystą masę,
a następnie dodawać po łyżce sera waniliowego. Przygotować żelatynę (według
przepisu na opakowaniu) i kiedy przestygnie wlać do masy śmietanowo-serowej.
Wszystko dokładnie wymieszać i dodać jagody, które za pomocą rózgi połączyć z
masą. Całość wylać na przygotowany spód ciasteczkowy. Na masie układać
zanurzane w naparze kawowo-migdałowym biszkopty. Warstwę biszkoptów przykrywamy
masą śmietanową i dekorujemy prażonymi płatkami migdałowymi oraz świeżymi
jagodami.
ale cudownie wariujesz! Elu, ciasto to prawdziwa poezja!
OdpowiedzUsuńWspaniała ta wariacja jagodowa!
OdpowiedzUsuńI te płatki na wierzchu. Prawdziwa poezja;)
OdpowiedzUsuńAleż bym zjadła takie ciasto!
OdpowiedzUsuńOstatnio wszyscy dookoła wariują na punkcie jagód, a ja ich nigdzie nie mogę dostać:( Jest mi z tego powodu bardzo źle, ale jak już je kupię to zrobię ciasto z Waszego przepisu. Z ciastkami oreo, bo są świetne i pięknie tu pasują :)
Serdecznie pozdrawiam,
Edith
Jak smakuje tak jak wygląda to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym takie pyszne ciasto:) Muszę poczekać jeszcze trochę na rozpoczęcie sezonu jagodowego.
OdpowiedzUsuńWOW! jaki cudowny przepis! Ja też muszę poczekać na jagody, dobrze masz z Teściową;)
OdpowiedzUsuńCudowne! Przepięknie wygląda! Zapisuję do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda ta Twoja jagodowa wariacja, świetnie się wszystko komponuje, uwielbiam wypieki z jagodami, tylko takiej jagodowej Teściowej brak :)
OdpowiedzUsuńChciałabym tak jagodowo zwariować :) Niebo w gębie i przyznam, że nie mogę się doczekać jak i ja zrobię coś jagodowego, na razie patrzę na takie zdjęcia jak Wasze i moją roladę w wersji wiosennej: http://boronappetit.blogspot.com/2012/03/rolada-biszkoptowa-z-lekkim-jak-puch.html
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje ta wariacja. Ciesię się, że są już jagody - dziś widziałam je na targu. Muszę też coś z nimi wykombinować - trzeba korzystać z sezonowych darów. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRewelacyjna wariacja :)
OdpowiedzUsuńTapenda
OdpowiedzUsuńJagodowy czas trwa zachęcamy Was do eksperymentowania z tymi ( i innym też:)) owocami!!! Powitajcie WAKACJE na słodko z nutą owocową;D
Dziękujemy Wam za miłe komentarze i zapraszamy do zaglądania na nasz blog:):)
Pozdrawiamy Was Wszystkie:):)