Bardzo dawno temu, kiedy kupiliśmy pierwszy raz paluszki
krabowe, dla spróbowania, nie wzbudziły one naszego zachwytu. Lubimy ryby i
owoce morza, ale surimi..... co z nimi zorbić ? To nie znaczy, że postawiony został "krzyżyk" na paluszkach. Nie pamiętam już, czy sama wymyśliłam tę przystawkę, czy przepis
gdzieś przeczytałam, to było tak dawno…. W każdym razie, od czasu do czasu
surimi kupujemy i w dalszym ciągu myślę jak wydobyć ich potencjał :D
.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki:
§
3-4
paluszki krabowe
§
1
pomidor
§
parmezan
§
natka
pietruszki
Składniki na dressing:
§
4-5 łyżek oliwy extra vergine
§
mały ząbek czosnku przeciśnięty przez
praskę
§
sok z cytryny
§
sól i czarny mielony pieprz do smaku.
Szybkie wymieszanie składników, spowoduje powstanie
aromatycznej emulsji, do której należy dodać na końcu natkę pietruszki.
Smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na surimi (też jakoś mnie nie zachwycały) a tu proszę! :)
OdpowiedzUsuńTeż za nimi średnio przepadam, bo jak przeczytałam skład to trochę zwątpiłam w ich jakość, ale może właśnie w takiej przystawce mogą się doskonale sprawdzić? Bo w sushi to nie za bardzo ... :)
OdpowiedzUsuńSerdeczne pozdrowienia,
Edith
Przyznam, że mam tylko jeden pomysł na paluszki krabowe i to jest sałatka m.in z cykorią, niedługo będzie u mnie na blogu, czeka na publikację. Ale widzę, że i Wasz pomysł jest rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńnie bardzo rozumiem... nie lubicie surimi a w tym przepisoe lubicie? zrobiłam tą przystawkę i wg mnie surimi nadal smakuje jak surimi.. to jakby ktoś powiedział, że nie lubi boczku, ale z jajecznicą to lubi :-/
OdpowiedzUsuń