środa, 20 czerwca 2012

Surimi w Koncercie Przystawek


Bardzo dawno temu, kiedy kupiliśmy pierwszy raz paluszki krabowe, dla spróbowania, nie wzbudziły one naszego zachwytu. Lubimy ryby i owoce morza, ale surimi..... co z nimi zorbić ? To nie znaczy, że postawiony został "krzyżyk" na paluszkach. Nie pamiętam już, czy sama wymyśliłam tę przystawkę, czy przepis gdzieś przeczytałam, to było tak dawno…. W każdym razie, od czasu do czasu surimi kupujemy i w dalszym ciągu myślę jak wydobyć ich potencjał :D


.




Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij   TUTAJ


Składniki:
§         3-4 paluszki krabowe
§         1 pomidor
§         parmezan
§         natka pietruszki

Składniki na dressing:
§         4-5 łyżek oliwy extra vergine
§         mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
§         sok z cytryny
§         sól i czarny mielony pieprz do smaku.
Szybkie wymieszanie składników, spowoduje powstanie aromatycznej emulsji, do której należy dodać na końcu natkę pietruszki. 








5 komentarzy:

  1. bardzo fajny pomysł na surimi (też jakoś mnie nie zachwycały) a tu proszę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też za nimi średnio przepadam, bo jak przeczytałam skład to trochę zwątpiłam w ich jakość, ale może właśnie w takiej przystawce mogą się doskonale sprawdzić? Bo w sushi to nie za bardzo ... :)

    Serdeczne pozdrowienia,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, że mam tylko jeden pomysł na paluszki krabowe i to jest sałatka m.in z cykorią, niedługo będzie u mnie na blogu, czeka na publikację. Ale widzę, że i Wasz pomysł jest rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń
  4. nie bardzo rozumiem... nie lubicie surimi a w tym przepisoe lubicie? zrobiłam tą przystawkę i wg mnie surimi nadal smakuje jak surimi.. to jakby ktoś powiedział, że nie lubi boczku, ale z jajecznicą to lubi :-/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...