wtorek, 31 lipca 2012

Amerykańska szarlotka


Jest to odmiana szarlotki w wersji amerykańskiej. Przepis dostała moja Mama od  Cioci mieszkającej niedaleko Bostonu (USA) . Dlatego pewnie taka nazwa tego ciasta i jak na Amerykanów przystało jabłka nie trze się na tarce, a kroi w kostkę. Myślę, że dobrze znacie ten przepis, ale nie mogłam się powstrzymać od zamieszczenia go na naszym blogu. Uwielbiam, kiedy zapach tej szarlotki wypełnia mój dom, a ja rozkoszuję się jej smakiem…pyyyychaaaa! J




SKŁADNIKI:

  • 5 jaj
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 ½ szklanki mąki (np.wrocławskiej)
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • ½ szklanki płatków migdałowych
  •  2 kg jabłek





SPOSÓB WYKONANIA:

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mikserem ubijamy jaja z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy wszystkie sypkie składniki i ponownie miksujemy do ich połączenia. Do uzyskanej, gładkiej masy dodajemy olej i orzechy oraz płatki migdałowe. Wszystko delikatnie mieszamy. Do gęstej masy dodajemy przygotowane jabłka i całość mieszamy łyżką tak, aby kostki owoców obkleiły się ciastem. Na blachę (o wymiarach 28 x 39 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy do tzw. suchego patyczka w temperaturze 160°C (termoobieg). Kiedy szarlotka ostygnie posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!

32 komentarze:

  1. Będzie mi się dzisiaj śnić:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :):) a może skusisz się i upieczesz?:)
      Pozdrawiamy!

      Usuń
  2. Lubię takie ciasto, ale nie wiedziałam, że jest amerykańskie. Mają przecież też apple pie, który bardziej naszą tradycyjną szarlotkę przypomina :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak pisałyśmy znacie to ciasto, ale pewnie ma tysiąc różnych nazw :). Jedno jest pewne Amerykanie kochają cynamon...nawet maja gumy do żucia o tym smaku i zapachu ;)
      Pozdrawiamy!!!

      Usuń
  3. Szarlotka to smak lata i wakacji;) Pyszności;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam się też tak kojarzy Malwino:):)
      Pozdrawiamy wakacyjnie!!!

      Usuń
  4. Hmm, wygląda ciekawie, trochę inaczej niż nasza,ale z pewnością jest tak samo dobra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. UWAGA UZALEŻNIA!!!! :):)hihihi
      Pozdrawiamy!

      Usuń
  5. Bardzo lubię to ciasto, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też, my też...:D
      Pozdrawiamy!!!

      Usuń
  6. Wygląda idealnie i pewnie tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powtórzymy:
      UZALEŻNIA!!!!! ;D
      Pozdrawiamy serdecznie:):)

      Usuń
  7. Szarlotka z orzechami włoskimi i migdałami mmmmmm, pyszności. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubimy takie połączenia...;):)
      Pozdrówki!

      Usuń
  8. Fajniutka! Pysznie wygląda, ja już od kilku dni walczę, żeby nie piec, bo p...a rośnie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj rośnie....:(...Już używamy mniejszych form...ale bez pieczenia świat jest smuuuuuuuuuutny:/.
      Pozdrawiamy słodko;):)

      Usuń
  9. Koniecznie spróbuję.... robię amerykańskie marchewkowe i jest boskie a to wygląda bardzo apetycznie :) ! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...a my marchewkowe musimy wypróbować...od jakiegoś czasu "chodzi" za nami;)
      Pozdrawiamy!!!

      Usuń
  10. Ela,

    Ale świetnie ją podałaś! Wygląda jak z jakiejś najlepszej zagranicznej cukierni. Aż u siebie poczułam zapach szarlotki z migdałami :) I jeszcze bita śmietana i czekolada...mmm
    Marzenie! Zamawiam taką na dzisiejszy podwieczorek :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, dzięki za przemiły komentarz:) Oczywiście częstuj się!!! Pozdrawiamy słonecznie:):)

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. Dziękujemy Magdo i pozdrawiamy:):)

      Usuń
  12. oj znam, znam :) ale tak pięknie podanej jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy sie Magdo, że podoba Ci sie nasza wersja:):)Dzięki za komentarz:D
      Pozdrawiamy!!!

      Usuń
  13. Uwielbiam szarlotki, szczególnie te na oleju! :) Moja babcia zawsze takie robiła (ze względu na wysoki cholesterol mogła jeść wypieki tylko te na oleju rzepakowym, bo on cholesterol obniża) :) Ach, wspomnienia! Aż się rozmarzyłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z całą pewnością Babcie są i były najmądrzejsze na świecie!!!!
      :):)
      Dziękujemy za komentarz i zapraszamy do dalszego śledzenia naszego blogu:):)
      Pozdrówki!!!

      Usuń
  14. Uwielbiam szarlotki!!!! A ja taką szarlotkę też robiłam (fakt, dawno temu i musze chyba znów kiedyś zrobić...), tylko że nazywam ją siekana ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz zrobić:):) Polecamy, pozdrawiamy i dziękujemy za komentarz :):)

      Usuń
  15. U nas takie ciasto nazywamy Wiewiórką:)
    Jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda?!?! Też ładna nazwa "WIEWIÓRKA":):)
      Pozdrawiamy!!!

      Usuń
  16. Mmm...I tak pięknie podana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Bazylka :):)
      Pozdrawiamy milutko!!!!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...