Ten dziecinnie prosty deser króluje w naszych domowych menu od stuleci. A oto nasza propozycja podania.
Kochani!!!
Chciałybyśmy
„sprzedać” Wam pomysł:
- powtórne wykorzystanie plastykowych zakrętek ;)
Zapraszamy!!!
SKŁADNIKI:
·
200 ml mleka
·
200 g mąki (np. wrocławskiej)
·
2 łyżki cukru
·
2 jaja
·
małe opakowanie cukru waniliowego
·
ok.6-8 średnich jabłek (użyłam tzw.
papierówek)
·
olej do smażenia
·
garść uprażonych płatków migdałowych
SPOSÓB WYKONANIA:
Umyte jabłka pokroić w
plastry i za pomocą zakrętki wyciąć gniazda nasienne. Mikserem połączyć jaja,
mleko, cukier, mąkę i cukier waniliowy na jednolitą w miarę gęstą masę. Na
patelni rozgrzać olej, a następnie każdy plasterek jabłka zanurzyć w cieście i
upiec na złoty kolor. Jabłka podajemy z „kleksikiem” kremówki lub twarożku,
z uprażonymi płatkami migdałowymi oraz drobinkami cynamonu.
Smacznego!!!
Kupuję pomysł z zakrętkami, świetny:-) A deser też wygląda extra:-)
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, bardzo ciekawie wyglądają te jabłuszka w cieście :)
OdpowiedzUsuńBardzo wytworne te jabłka- rzeczywiście! A pomysł trzeba opatentować! :) Miłego dnia dziewczyny!
OdpowiedzUsuńNigdy nie wpadłabym na taki nakrętkowy pomysł :] a jabłka tak przygotowane, są bardzo smaczne, potwierdzam. Uściski! :)
OdpowiedzUsuńJak to dobrze, że ostatnio królują u Was przepisy z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńSmażone w cieście są przepyszne, a pomysł z nakrętką bardzo użyteczny! Lubię to:)
Serdeczne pozdrowienia,
Edith
hihi, ten pomysł z nakrętkami mnie rozbroił.
OdpowiedzUsuńale takie jabłuszka, poezja!
Dziękujemy za komentarze:)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że nasz pomysł przypadł do gustu;)
Pozdrawiamy i zaaaaapraszamy na nasz blog:):)
Niezły pomysł, wykorzystam ;)
OdpowiedzUsuńwyglada smakowicie :)
OdpowiedzUsuń