Dzzzzzzzyń …….
telefon…..za około pół godziny…..ok! Czekamy!
Jest niedzielne leniwe
popołudnie. Goście w drodze… Na szczęście w lodówce dyżurne ciasto
francuskie. Jest lato i owocowy sezon, a więc do dzieła! Czas ucieka!!!
SKŁADNIKI:
·
1 opakowanie ciasta francuskiego
·
0,5l śmietany 30%
·
1 opakowanie śmietan-fixu
·
1 łyżeczka cukru waniliowego
·
1 łyżka cukru pudru
·
2-3 kropelki olejku migdałowego
·
dowolne owoce (ja wykorzystałam borówki)
SPOSÓB WYKONANIA:
Ciasto rozłożyć delikatnie
i pociąć na równe kwadraciki. Upiec w piekarniku (ok.20minut w temp.180°C –
termoobieg). Po wyłożeniu muszą ostygnąć. Następnie każdą poduszeczkę rozkrajamy
wzdłuż. Na tzw. dolnej części poduszeczki za pomocą rękawa cukierniczego
nakładamy ozdobnie ubitą na sztywno (według przepisu na opakowaniu
śmietan-fixa) śmietanę i układamy kilka owoców. Robimy mały kleksik z kremówki
na środku owocowej części i przykrywamy drugą połówką poduszeczki. Całość
posypujemy cukrem pudrem . Smacznego!!!
O tak, francuskie ciasto nie raz i mi uratowało życie;)
OdpowiedzUsuńoch, porywam taki deser, bez pytania!
OdpowiedzUsuńNiebiański deser :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego, zwłaszcza na szybko jak goście w drodze! Piękne te poduszeczki, skusiłabym się na pewno :)
OdpowiedzUsuńJestem przekonana, ze gościom smakowało :) A dyżurne ciasto francuskie - skąd ja to znam ;)
OdpowiedzUsuńJa także mam zawsze ciasto francuskie w lodówce na takie awaryjne sytuacje :)
OdpowiedzUsuńSerdeczne pozdrowienia,
Edith
Szybkie i pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńEfekt koncowy prezentuje się bardzo kusząco :]
OdpowiedzUsuńO tak, ciasto francuskie to wspanialy wynalazek :)
OdpowiedzUsuńRozkosznie wyglądają :) I wcale nie muszą być kryzysowe- super pomysł na lekki deser!
OdpowiedzUsuńrobię podobne i też zawsze w razie niespodziewanych gości ciasto francuskie zalega w lodówce :D piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuńPyszna słodka przekąska,jak dla mnie idealna:)
OdpowiedzUsuńPięknie, znamy to z autopsji, w takich wypadkach zwykle stawiamy na muffiny :)
OdpowiedzUsuńCisto francuskie jest niezastąpione na nieoczekiwanych gości! Raz dwa i eleganckie smakołyki gotowe! A Twój przepis wyjątkowo mi się podoba... Borówki... Pycha!
OdpowiedzUsuńTapenda
OdpowiedzUsuńDziękujemy za zaglądanie do nas i oczywiście za komentarze:):)
Podzielamy Wasze zdanie,że ciasto francuskie jest niezastąpionym świetnym wynalazkiem:)
Pozdrawiamy i zapraszamy na stony naszego bloga:):)