sobota, 21 lipca 2012

MINIKEBABY



Przepis na te pyszności znalazłam w jednym z kolorowych czasopism  i oczywiście musiałam wypróbować. Uważamy, że to fajny pomysł na letniego grilla, a z dodatkiem waszej ulubionej sałatki i sosu czosnkowego na bazie jogurtu greckiego połechce najwybredniejsze podniebienia ;). Porcja dla 4 osób.


SKŁADNIKI:

·         800g mielonego mięsa ( ja użyłam wieprzowego z szynki)

·         2 ząbki czosnku

·         jajko

·         pół pęczka natki

·         sól, pieprz

·         płaska łyżeczka majeranku lub innych ulubionych ziół

  •  bułka tarta




SPOSÓB WYKONANIA:

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, a natkę drobno posiekać. Razem z jajkiem dodać do mięsa. Wyrobić na spoistą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami (można dodać gotową przyprawę do kebabu, ale bez niej też jest smaczne J). Z masy uformować niewielkie podłużne kotleciki, które należy wstawić na ok.30 minut do lodówki. Następnie kotleciki nadziać na patyczki do szaszłyków i posypać bułką tartą. Ułożyć na gorącej kratce grilla i piec ok.30 minut na złotawy kolor obracając je co jakiś czas. Podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem ulubionych sosów (np. czosnkowym). SMACZNEGO!!!



4 komentarze:

  1. ha! jak pysznie.
    lubię wersję mini ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa wersja zminiaturyzowana:)
    Jak widać czasami w kobiecych pismach też są fajne przepisy ;-)

    Miłego weekendu Wam życzę,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis :) i bardzo fajny sposób na podanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tapenda
    ponoć teraz moda na MINIATURĘ w kulinariach wszelakich;)
    Pozdrawiamy Was serdecznie i dziękujemy za komentarze:):)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...