Przepis na te pyszności
znalazłam w jednym z kolorowych czasopism i oczywiście musiałam wypróbować. Uważamy, że
to fajny pomysł na letniego grilla, a z dodatkiem waszej ulubionej sałatki i
sosu czosnkowego na bazie jogurtu greckiego połechce najwybredniejsze
podniebienia ;). Porcja dla 4 osób.
SKŁADNIKI:
·
800g mielonego mięsa ( ja użyłam
wieprzowego z szynki)
·
2 ząbki czosnku
·
jajko
·
pół pęczka natki
·
sól, pieprz
·
płaska łyżeczka majeranku lub innych
ulubionych ziół
- bułka tarta
SPOSÓB WYKONANIA:
Czosnek obrać i przecisnąć
przez praskę, a natkę drobno posiekać. Razem z jajkiem dodać do mięsa. Wyrobić
na spoistą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami (można dodać gotową przyprawę do kebabu, ale bez niej też jest smaczne J).
Z masy uformować niewielkie podłużne kotleciki, które należy wstawić na ok.30
minut do lodówki. Następnie kotleciki nadziać na patyczki do szaszłyków i
posypać bułką tartą. Ułożyć na gorącej kratce grilla i piec ok.30 minut na
złotawy kolor obracając je co jakiś czas. Podawać na ciepło lub zimno z
dodatkiem ulubionych sosów (np. czosnkowym). SMACZNEGO!!!
ha! jak pysznie.
OdpowiedzUsuńlubię wersję mini ;]
Bardzo ciekawa wersja zminiaturyzowana:)
OdpowiedzUsuńJak widać czasami w kobiecych pismach też są fajne przepisy ;-)
Miłego weekendu Wam życzę,
Edith
super przepis :) i bardzo fajny sposób na podanie :)
OdpowiedzUsuńTapenda
OdpowiedzUsuńponoć teraz moda na MINIATURĘ w kulinariach wszelakich;)
Pozdrawiamy Was serdecznie i dziękujemy za komentarze:):)