Zainspirowana przepisem Karmel-itki
„CZEKOLADOWY SERNIK BEZ SERA” postanowiłam ubiec to boskie ciasto.
Jedyną zmianą, jaką poczyniłam było dodanie warstwy owoców zatopionych w
galaretce z dżemu. Użyłam formy o wymiarach: 24x34 cm.
CIASTO:
1,5
szklanki mąki
2
łyżki kakao
1
kostka margaryny
4
żółtka
1
łyżka proszku do pieczenia
3/4
szklanki cukru
MASA
ŚMIETANOWA:
1kg
kwaśnej śmietany 18%
2
budynie czekoladowe (proszek)
1
płaska łyżka kakao
1
i 1/3 szklanki cukru
4
białka
WARSTWA
OWOCOWA:
1
słoik dżemu jeżynowego 400 g
1
litr świeżych jeżyn
3
płaskie łyżki żelatyny
½
szklanki przegotowanej wody
SPOSÓB
WYKONANIA:
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części (w proporcji
¾ i ), zawinąć w folie i włożyć na ok. 1 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie
należy zetrzeć większą część ciasta ( grube oczka) na tarce do wysmarowanej
formy, a następnie wylać masę śmietanową i zetrzeć pozostałą część ciasta.
Masa:
Białka ubić z cukrem (1 szklanka cukru) na sztywną i lśniącą pianę.
Śmietanę
ubić z kakao, budyniem (proszek) i 1/3 szklanki cukru, a następnie dodawać
małymi porcjami pianę z białek delikatnie mieszając rózgą do uzyskania
puszystej jednolitej masy. Całość wylać na ¾ startego ciasta. Piec 1 godzinę w
temperaturze 180°C (termoobieg). Sernik zostawiamy w piekarniku aż do
całkowitego wystygnięcia.
Masa jeżynowa: Przetrzeć przez sito dżem, a następnie
podgrzać go trochę, aby zmienił konsystencję na półpłynną. Do lekko ciepłego
dżemu wlać ½ szklanki przegotowanej wody i włożyć umyte jeżyny. Wszystko
delikatnie wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przygotować żelatynę
według opisu na opakowaniu i również ostudzić. Żelatynę wlać do masy owocowej i
wymieszać. Gęstniejącą galaretkę wylać na sernik i wstawić do lodówki. Po ok.
godzinie zrobić sobie kawę i delektować się tym pysznym „niby sernikiem”.
Smacznego!!!
Też robię takie niby serniki:-) Ten jest niesamowicie apetyczny:-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy Marzenko :)
UsuńPozdrawiamy słonecznie:);)
Tapenado, jak się cieszę, że zainspirował Cię mój przepis! jak smakowało?
OdpowiedzUsuńprzepięknie zmodyfikowałas przepis, genialnie!
Karmel-itko, przepis REWELACJA!!! Ta lekkość masy czekoladowej i jej smak ... pycha!!!
UsuńDziękujemy i serdecznie pozdrawiamy ;):)
Stanowczo jestem za tym przepisem. pyszności !
OdpowiedzUsuńOd dawna kusi mnie sernik bez sera ale ten wygląda naprawdę obłędnie!I jeszcze ta warstwa z wierzchu, zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, aż od samego patrzenie człowiek głodny się robi :)
OdpowiedzUsuńElu,
OdpowiedzUsuńskoro i Ty go zachwalasz, to nie pozostaje mi nic innego jak zakasać rękawy i go przygotować. Jestem bardzo ciekawa tego przepisu.
Pozdrawiam weekendowo,
E.
Wygląda obłednie i zapewne tak smakuje;)
OdpowiedzUsuńOj obłędne:)
OdpowiedzUsuńmniam, mniam, mniam ale smakowicie wygląda :]
OdpowiedzUsuńA dla mnie choć maleńki kawałeczek? Pysznie!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda cudnie! Jeżyny kojarzą mi się z dzieciństwem. Już dawno nie trafiłam na takie słodkie.
OdpowiedzUsuńDziękujemy Wam za komentarze, gorąco pozdrawiamy i zapraszamy!!!
OdpowiedzUsuńTapenda :):)
O mniam, wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuń