sobota, 18 sierpnia 2012

"Niby sernik" z jeżynami


Zainspirowana przepisem Karmel-itki „CZEKOLADOWY SERNIK BEZ SERA” postanowiłam ubiec to boskie ciasto. Jedyną zmianą, jaką poczyniłam było dodanie warstwy owoców zatopionych w galaretce z dżemu. Użyłam formy o wymiarach: 24x34 cm.





CIASTO:



1,5 szklanki mąki

2 łyżki kakao

1 kostka margaryny

4 żółtka

1 łyżka proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru



MASA ŚMIETANOWA:



1kg kwaśnej śmietany 18%

2 budynie czekoladowe (proszek)

1 płaska łyżka kakao

1 i 1/3 szklanki cukru

4 białka


WARSTWA OWOCOWA:



1 słoik dżemu jeżynowego 400 g

1 litr świeżych jeżyn

3 płaskie łyżki żelatyny

½ szklanki przegotowanej wody





SPOSÓB WYKONANIA:



Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części (w proporcji ¾ i ), zawinąć w folie i włożyć na ok. 1 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie należy zetrzeć większą część ciasta ( grube oczka) na tarce do wysmarowanej formy, a następnie wylać masę śmietanową i zetrzeć pozostałą część ciasta.

Masa: Białka ubić z cukrem (1 szklanka cukru) na sztywną i lśniącą pianę.
Śmietanę ubić z kakao, budyniem (proszek) i 1/3 szklanki cukru, a następnie dodawać małymi porcjami pianę z białek delikatnie mieszając rózgą do uzyskania puszystej jednolitej masy. Całość wylać na ¾ startego ciasta. Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C (termoobieg). Sernik zostawiamy w piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia.

Masa jeżynowa: Przetrzeć przez sito dżem, a następnie podgrzać go trochę, aby zmienił konsystencję na półpłynną. Do lekko ciepłego dżemu wlać ½ szklanki przegotowanej wody i włożyć umyte jeżyny. Wszystko delikatnie wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przygotować żelatynę według opisu na opakowaniu i również ostudzić. Żelatynę wlać do masy owocowej i wymieszać. Gęstniejącą galaretkę wylać na sernik i wstawić do lodówki. Po ok. godzinie zrobić sobie kawę i delektować się tym pysznym „niby sernikiem”.
Smacznego!!!

15 komentarzy:

  1. Też robię takie niby serniki:-) Ten jest niesamowicie apetyczny:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy Marzenko :)
      Pozdrawiamy słonecznie:);)

      Usuń
  2. Tapenado, jak się cieszę, że zainspirował Cię mój przepis! jak smakowało?
    przepięknie zmodyfikowałas przepis, genialnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itko, przepis REWELACJA!!! Ta lekkość masy czekoladowej i jej smak ... pycha!!!
      Dziękujemy i serdecznie pozdrawiamy ;):)

      Usuń
  3. Stanowczo jestem za tym przepisem. pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  4. Od dawna kusi mnie sernik bez sera ale ten wygląda naprawdę obłędnie!I jeszcze ta warstwa z wierzchu, zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie, aż od samego patrzenie człowiek głodny się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Elu,

    skoro i Ty go zachwalasz, to nie pozostaje mi nic innego jak zakasać rękawy i go przygotować. Jestem bardzo ciekawa tego przepisu.

    Pozdrawiam weekendowo,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłednie i zapewne tak smakuje;)

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam, mniam, mniam ale smakowicie wygląda :]

    OdpowiedzUsuń
  9. A dla mnie choć maleńki kawałeczek? Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wygląda cudnie! Jeżyny kojarzą mi się z dzieciństwem. Już dawno nie trafiłam na takie słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękujemy Wam za komentarze, gorąco pozdrawiamy i zapraszamy!!!
    Tapenda :):)

    OdpowiedzUsuń
  12. O mniam, wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...