środa, 15 sierpnia 2012

"NIEBO" - według Tapendy


Oryginalny przepis znamy właśnie pod tym tytułem … „NIEBO”… zresztą baaaardzo adekwatny. Ale nie byłybyśmy sobą, gdybyśmy nie zmieniły go ;);) troszeczkę. Potrzebne będą m.in. duże okrągłe biszkopciki, ulubiona czekolada i przyprawa do pierników. Zapraszamy !!!




CIASTO:

·         3 żółtka

·         15 dkg mąki

·         10 dkg cukru

·         10 dkg margaryny

·         2 łyżki przyprawy do pierników (lub cynamonu)

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

Utrzeć margarynę z cukrem na gładką masę, dodać żółtka, przyprawę do pierników, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Całość zmiksować, a następnie rozsmarować na blaszce (o wymiarach 28 x 39 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 160 stop. (termoobieg) przez ok. 20 minut.

MASA JABŁKOWA:

·         2 słoiki musu jabłkowego (każdy po 900g) – ja użyłam własnej roboty,

·         1 galaretka cytrynowa

·         3 łyżki żelatyny

Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 100ml gorącej wody (każdą osobno). Kiedy płyny ostygną połączyć je i wlać do musu jabłkowego. Całość wymieszać.

MASA ORZECHOWA:

·         25 dkg orzechów włoskich

·         1 szklanka mleka

·         15 dkg masła

·         20 dkg cukru pudru

Orzechy zmielić i zalać gorącym mlekiem. Kiedy „papka orzechowa” ostygnie utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, a następnie ciągle ucierając dodawać ją po łyżce, aż do uzyskania jednolitej masy.



MASA ŚMIETANOWA:

·         250 ml śmietany 30%

·         1 śmietan-fix

·         1 łyżka cukru pudru

Przygotować według przepisu na opakowaniu.



ZŁOŻENIE CIASTA:

Na wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną lekko gęstniejącą masę jabłkową, a na niej układamy duże okrągłe biszkopciki wybrzuszeniem w dół. Wstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. Następnie przygotowaną masę orzechową rozsmarowujemy na wierzchu, zakrywając biszkopty, a na nią wykładamy masę śmietanową – wyrównujemy i robimy esy-floresy z rozpuszczonej czekolady. „Niebo” schładzamy przed podaniem.
Smacznego;)





Smacznego !

21 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo efektownie! Po przeczytaniu listy składników zgaduję, że jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ela, jak juz coś upiecze, to mucha nie siada :D

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  2. Tapenado,
    to ciasto idealnie sie nazywa.. jest niebiańskie, po prostu.
    przechodzi najśmielsze moje oczekiwania.
    i na dodatek tak wspaniale się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekujemy :D

      mamy nadzieję, że wypróbujesz przepis!

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  3. Kuszące to niebo. Na pewno by mi smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  4. jest przecudne! ja jednak przechodzę na chleby i bułki by odejść od słodkich wypieków:) ale nie powiem...łakoma jestem! pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosia, zawsze to węglowodany hi hi

      U nas w kolejce "twoja rybka" z tym trunkiem :D

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  5. oj, pyszności, ślinka cieknie!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rzeczywiście to musi być niebo i to do tego w gębie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne ciasto i chyba naprawdę to niebo,lubię jabłka prażone i często kupuję je w Lidlu bo to zawsze szybciej robi się jabłecznik i ta pyszna śmietana na wierzchu.

    OdpowiedzUsuń
  8. No tak niebo na talerzu i niebo w gębie. Pyszności! Podkradłabym kawałek, ale pewnie już nic nie zostało, za póżno tu zajrzałam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękujemy serdecznie za przemiłe komentarze :):)
    Wszystkich cieplutko pozdrawiamy i oczywiście zapraszamy na nasz blog!!!
    ;* :*
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  10. Tapenado, moja!
    nominowałam Was na blogu w zabawie Versaitle Blogger Award.
    Dlaczego?
    Za te wszystkie wspaniałe dania. Komentarze i uwagi na moim blogu.
    Za całokształt! Jesteście naprawdę cudownymi kucharkami i zapewne też w realu wspaniałymi osóbkami ;]

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itko jesteś cudowna :):)
      Dziękujemy za to wyróżnienie. Jesteśmy zaszczycone!!!!
      Serdecznie pozdrawiamy!!!!
      Tapenda;);)

      Usuń
  11. Cholercia, to ciasto wygląda jak żywcem z cukierni wyjęte... przyznajcie się Koleżanki, w której poznańskiej pracowni takie dobre i piękne robią? ;-)

    Serdeczności,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  12. Rzeczywiście niebo! Niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chciałam Was powiadomić, że nominowałam Tapendę do Versatile Blogger Award. Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jadłam nie raz, istne niebo w gębie:) Wygląda przepięknie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...